Egy olasz kutató szerint a szigorítások kudarcra vannak ítélve

Giuseppe Remuzzi: Sebességet kell váltani, ha nem akarjuk, hogy évekig elhúzódjon az oltási kampány.

2021. 01. 12. 15:25
null
Nápoly, 2021. január 8. Egészségügyi dolgozók sorban állnak, hogy megkapják az új koronavírus elleni oltást Nápolyban 2021. január 8-án. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elkezdődött 47 ezer Moderna-vakcina tartományok közötti elosztása Olaszországban, miközben a harmadik Pfizer–BioNTech-szállítmány is megérkezett. Itáliában eddig 720 ezer koronavírus elleni vakcinát adtak be, világszinten a hetedik leggyorsabb oltási kampány zajlik.

Olaszországban rendkívül gyorsan halad az oltás, ennek ellenére a gyógyszerkutatók további gyorsításokat, komolyabb erőfeszítéseket sürgetnek. Giuseppe Remuzzi kutató professzor, a milánói Gyógyszerkutató Intézet (Istituto Negri) vezetője szerint Itáliában, a kontinensen, de globális szinten is

sebességet kell váltani, ha nem akarjuk, hogy évekig elhúzódjon az oltási kampány.

Az olasz szakértő a népesség oltásának mielőbbi elkezdését javasolja, majd figyelmeztet, hogy hatalmas károkat okozhat az idővesztegetés. Az oltóanyag nem elegendő, hívja fel a figyelmet Remuzzi, aki a vakcinagyártás ütemét és kiszélesítését európai forrásokból, ez európai stabilitási mechanizmus felhasználásával valósítaná meg, eredményt hosszú távú és összehangolt stratégiával lehet elérni.

Egészségügyi dolgozók állnak sorban Nápolyban, hogy megkapják az új koronavírus elleni oltást
MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Remuzzi újszerű javaslattal gyorsítaná az oltások ütemét: minden csepp és minden adag vakcina rendkívüli értékkel bír, ezért úgy véli, hogy a rendelkezésre álló szérumokkal minél több személyt be kell oltani. Ennek megvalósítása érdekében megvárakoztatná az ismétlésre váró oltottakat.

20-28 nap helyett 120 nap után javasolja a második vakcina beadását.

Ezáltal időhöz juttatja a gyógyszergyártó cégeket, miközben a népesség minél szélesebb körben megkaphatja az első oltóanyagot, amely már védettséget biztosít. – A koronavírus elleni harcban

a kijárási tilalom és egyéb szigorítások, bármennyire is igyekszünk, kudarcra vannak ítélve.

Az egyedüli fegyver és a végleges megoldás az oltás – szögezi le a kutató. – Jelenleg hetente négyszázezer személy beoltását tudjuk megvalósítani, de ha hétszázezerre küzdenénk fel a számokat, akkor sem lenne elegendő. Nem elég, hogy mi vagyunk az elsők Európában, bármennyire is utópiának tűnik, mindent meg kell tennünk, hogy március végéig ötvenmillió személyt oltáshoz juttassunk – nyilatkozott rendkívüli ambícióiról a kutató a Corriere della Sera napilapnak.

– Hinnünk, kell, és elszántan dolgoznunk, hogy elérhessük, máskülönben évekig húzódik a kampány, miközben továbbra is ezrek veszítik az életüket. A vakcina nem a vírust győzi le, hanem védettséget biztosít ellene – hangsúlyozta a szakértő, nyomatékosítva, hogy a védőoltás megjelentésével a kór tovább gyűrűzik majd a világban, ezért van óriási jelentősége a globális védekezésnek. Remuzzi megrovásban részesíti az olasz gyógyszerkutatókat és gyártókat. – A koronavírus elleni védőoltás késésének súlyos emberi, egészségügyi és gazdasági következményei vannak – vonja felelősségre a szakmát a kutató. – Olaszországnak ambíciókkal és bátorsággal kell belépnie a gyógyszergyártó piacra, akár komoly állami támogatásokkal segítve a szektort ebben a rendkívüli helyzetben, hiszen minden nap számít – zárta nyilatkozatát a milánói gyógyszerkutató intézet igazgatója.

„Barátok barátai” is kaptak oltást

Az olasz csendőrség mintegy százezer eddig beadott oltás miatt indított vizsgálatot azzal a gyanúval, hogy az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit megelőzve ezt az adagot egyesek soron kívül kapták meg – értesült a La Repubblica napilap kedden. Az egészségügyi minisztérium honlapja adatai szerint a beadott több mint 718 ezer vakcinadózisból több mint félmilliót orvosok és ápolók kaptak meg, további több mint 47 ezret pedig az idősotthonok lakói. A számsorokban további több mint 96 ezer beoltott személy szerepel, akiket a tárca úgynevezett egyéb kategóriába sorolt be, mivel nem tartoznak szorosan az egészségügyi ágazathoz. Számuk kétszerese az idősotthonokban beoltott, védett kategóriába tartozó személyekének. Közöttük lehetnek a kórházak irodai alkalmazottai, a menzákon dolgozók, valamint a takarító- és karbantartószemélyzet is. Az olasz csendőrség közegészségügyért felelős egysége szerint a csaknem százezer oltásból arra nem jogosultak is részesültek. Soron kívül beadott dózisokról van szó, amelyeket a La Repubblica értesülései szerint egészségügyi dolgozók rokonai és barátai kaptak meg, orvosfeleségek, de helyi politikusok is. A hatósági adatok szerint a déli Campania tartományban beadott több mint 68 ezer oltásból több mint tízezret „barátok barátai” kapták meg. Az újság szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy amikor az egyik nápolyi kórház előtt az orvosok hosszú sorokban álltak az oltásért, közöttük valójában mások is voltak, például a város ismert ügyvédei, vállalkozói és ezek rokonai is, közöttük még az idősebb nagynénik is. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.