Spanyol rendőrök segítik megfékezni a migrációt Szenegálból

A két ország kormánya a legális bevándorlást és munkavállalást szorgalmazza Európában.

2020. 11. 23. 19:03
null
Arguineguín, 2020. november 9. Spanyol rendőrök Európába igyekvő illegális bevándorlókat őriznek, akik a spanyol tengeri mentőszolgálat hajóin a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvő Arguineguín kikötőjébe érkeztek 2020. november 9-én. A mentőszolgálat három csónakban összesen 98 migránst szállított partra. MTI/EPA/EFE/Elvira Urquijo A. Fotó: Elvira Urquijo A.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország növeli rendőri jelenlétét Szenegálban, hogy visszaszorítsa a nyugat-afrikai partvidékről a spanyol területekre irányuló, illegális migrációra épülő bűnözői hálózatokat

– jelentette be Arancha González Laya spanyol külügyminiszter, miután tárgyalt a szenegáli külügyminiszterrel hétvégén annak érdekében, hogy megoldást találjanak az illegális migráció kezelésére.

González Laya úgy véli, hogy a migráció nagymértékű növekedésének egyik oka a koronavírus-helyzet gazdaságra gyakorolt hatása. Sajtóhírek szerint az európai állam további járőrhajókat és tengeri megfigyelő-repülőgépeket is küld a már Szenegálban szolgáló spanyol erők támogatására. Az afrikai országban jelenleg két spanyol járőrhajó és helikopter állomásozik.

Aïssata Tall Sall szenegáli külügyminiszter az AP hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a két ország közös céljai közé tartozik az olyan rendszerek kidolgozása, melyek a leendő migránsokat a törvényes úton való migrációra ösztönözné. Spanyolország és Szenegál olyan projektek megvalósítását is szorgalmazzák, melyek elősegítenék a migránsok visszatérését Afrikába, továbbá igyekeznek olyan programokat is megvalósítani, melyekkel a szenegáliak törvényes úton tudnának Európában munkát vállalni. Spanyolország több társadalombiztosítási jogot is ígért azoknak a szenegáliaknak, akik már legálisan tartózkodnak az országban.

A spanyol Guardia Civil elnevezésű szervezet már tizennégy éve, 2006 óta dolgozik együtt a szenegáli parti őrséggel azért, hogy megakadályozzák, hogy a migránsok elinduljanak Spanyolország irányába az Atlanti-óceánon. A szervezet fő feladata az emberkereskedelmi hálózatok felderítése és felszámolása. Múlt héten például egy 52 migránst szállító csónak feltartóztatásában is segédkeztek Mbour kikötőjében.

Idén már mintegy 17 ezer migráns szállt partra a Kanári-szigeteken, ami a statisztikai adatok alapján jelentősen meghaladja a tavalyi adatokat. A Nemzetközi Migrációs Szervezet becslései szerint idén több mint negyven hajótörés történhetett a Kanári-szigetek felé vezető tengeri útvonalon, és legalább 511 migráns vesztette életét, miközben próbálta elérni a spanyol partokat. A szervezet továbbá mintegy 545-re becsüli azoknak a hajóknak a számát, melyek idén érkeztek a szigetcsoport területére. A spanyol szigetek nemcsak a szenegáliak, hanem a Marokkóból, Guineából és Mauritániából érkezettek körében is népszerű célpont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.