Szent II. János Pál pápa, szupererővel

Varsóban új szobrot avattak az egykori katolikus egyházfő születésének századik évfordulója alkalmából.

Magyar Nemzet
2020. 09. 25. 14:48
A statue of the late pope, John Paul II, holding up a meteorite by Jerzy Kalina was unveiled in Warsaw
Nem öreg ember, hanem titán. Fotó: Dawid Zuchowicz Forrás: Agencja Gazeta via REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent II. János Pál pápa egy vért jelképező vörös vízzel teli medence közepén áll, feje fölé egy meteoritot emelve – ezt a szokatlan szobrot leplezték le Varsóban. Jerzy Kalina Mérgezett forrás című alkotását a nemzeti múzeumnál állították fel, az egykori katolikus egyházfő századik születésnapjának évfordulójára.

Nem öreg ember, hanem titán.
Fotó: Dawid Zuchowicz / Agencja Gazeta via REUTERS

„Kalina szemében II. János Pál nem egy öregember, akit agyoncsapott egy meteorit, hanem egy emberfeletti erővel bíró titán” – állt a múzeum közleményében. Ezzel Maurizio Cattelan szatirikus installációiról ismert olasz művész korábbi alkotására utaltak, amely a pápát egy meteorittól agyonsújtottan ábrázolta.

Lengyelország és az egyház a napokban emlékezik meg a későbbi egyházfő, Karol Wojtyla születésének századik évfordulójáról, aki májusban született, de a járvány miatt elhalasztották az ünneplést. Az alkalomból ma Andrzej Duda lengyel elnök is a Vatikánba látogatott. Az eseményt beárnyékolja, hogy az olaszországi Spoleto városának templomából ismeretlenek ellopták a 2005-ben elhunyt és 2014-ben szentté avatott pápa vércseppjeit tartalmazó, felbecsülhetetlen értékű ereklyetartót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.