Szijjártó Péter: Sok az összekötő elem hazánk és Baden-Württemberg kapcsolatában

Sokkal több a közös pont Magyarország és a németországi Baden-Württemberg tartomány kapcsolatában, mint az olyan ügy, amelyben esetleg nincs egyetértés – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Stuttgartban, a tartomány fővárosában folytatott tárgyalásainak szünetében.

Forrás: MTI2019. 03. 01. 14:38
SZIJJÁRTÓ Péter
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter , Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelõs igazgatótanácsi tagja és Dieter Zetsche, a Daimler konszern igazgatótanácsának elnöke a Daimler AG központjában Fotó: KKM/Mitko Sztojcsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában elmondta, hogy a tartományt a Zöldekkel kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) törvényhozási (Landtag-) frakciójának vezetőjével, Wolfgang Reinharttal folytatott megbeszélésén megállapították, hogy a magyarok és németek kapcsolata különleges, a magyar-baden-württembergi kapcsolat pedig a mély történelmi hagyományok és örökség révén „ezen belül még különlegesebb”.

Mint mondta, „a német-magyar kapcsolatrendszerben nagyon sok minden köt minket össze a gazdaság, a kultúra, az emberek közötti kapcsolatok területén, és sokkal több dolog közös, mint amiben adott esetben nem értünk egyet”. Kiemelte: „törvényszerű, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket másként látunk, de ez természetes, hiszen máshonnan nézzük a világot”.

„Kétségtelen, hogy ilyen kérdés a migráció kérdése, amelyben mi világossá tettük, hogy Magyarország semmilyen módon nem kíván bevándorlóországgá válni, minden áron megvédi a határait és mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai parlamenti (EP-) választások után az EP-ben is Magyarország érdekeinek megfelelően migrációellenes többség jöjjön létre ” – húzta alá Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter , Markus Schäfer, a Mercedes-Benz Cars termelésért és ellátási láncért felelõs igazgatótanácsi tagja és Dieter Zetsche, a Daimler konszern igazgatótanácsának elnöke a Daimler AG központjában

Egyre több baden-württembergi cég folytat beruházást Magyarországon

Egyre több baden-württembergi cég folytat munkahelyteremtő beruházást Magyarországon, az óriásvállalatok sikerének hatására a közepes méretű vállalkozások is növekvő számban választják Magyarországot új beruházásuk helyszínének.

A miniszter telefonon adott nyilatkozatában rámutatott, hogy olyan baden-württembergi óriásvállalatok tevékenykednek Magyarországon, mint a Kecskeméten már a második Mercedens-Benz gyárat építő Daimler és a Bosch, amely az első számú célpontok között tartja számon Magyarországot az innovatív autóipari fejlesztésekhez szükséges beruházások területén.

Mint mondta, „kedvező folyamatnak vagyunk szemtanúi, a nagy baden-württembergi vállalatok magyarországi beruházási sikerei és pozitív tapasztalatai ösztönzőleg hatnak a Baden-Württembergben rendkívül erős középvállalati szektorra”. Kiemelte: erre példa, hogy megkezdte debreceni üzemének építését a Robert Bürkle nevű gépipari cég, amelynek 400 millió forintos beruházásával 100 új munkahely jön létre a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

Rámutatott, hogy a rendkívül kiterjedt és sokszínű gazdasági együttműködés révén Baden-Württemberg Magyarország második számú kereskedelmi partnere a 16 német tartomány közül, a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly meghaladta a 11 milliárd eurót (3540 milliárd forint).

A baden-württembergi cégek szerepe kiemelten fontos a magyar autóipar fejlődésében, nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy az ágazat teljesítménye 6 százalékkal nőtt 2018-ban, a termelés értéke pedig meghaladta a 8500 milliárd forintot, a foglalkoztatottak száma pedig elérte a 174 ezret – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

A tartományból érkező vállalatok ahhoz is hozzájárulnak, hogy a magyar autóipari ágazat termelésének értéke hamarosan eléri az évi 10 ezer milliárd forintot. Ezt jelzi például, hogy a Daimler nem csupán egy újabb gyárat épít Kecskeméten, hanem a már működő üzemében megkezdte egy újabb modell, a Mercedes-Benz CLA Coupé gyártását.

A baden-württembergi beruházásoknak is köszönhető, hogy Magyarország tavaly bekerült a világ 20 legnagyobb autóipari exportőre közé, annak révén, hogy az ágazat kivitele elérte a 20 milliárd eurót – fejtette ki a miniszter.

Aláhúzta: a kormány számára elsődleges fontosságú, hogy a magyar autóipar „az élen járjon az új, innovatív autóipari korszakban is, és megtartsuk azt a megszerzett pozíciónkat, amelynek értelmében hazánk az európai autógyártás egyik fellegvára”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.