Sztrájkot hirdettek a túlterhelt madridi orvosok

Határozatlan idejű sztrájkot hirdettek a madridi orvosok. A régió szakembereit védő szakszervezet elnöke szerint tarthatatlan, ami az alapellátásban működik. Az általános betegellátás mellett azokat a koronavírus-fertőzötteket is nekik kell ellátniuk, akik enyhe tünetekkel rendelkeznek. Tavaly szeptemberben ígéretet kaptak a kormánytól a szakemberhiány megszüntetésére, az egyesület szerint azonban továbbra is ezerötszáz orvos hiányzik a madridi egészségügyi rendszerből.

2021. 03. 01. 10:35
null
Madrid, 2021. február 25. Beoltanak egy rendõrt a Wanda Metropolitano Stadionban 2021. február 25-én. Madridban elkezdték beoltani a tanárokat és a nyolcvanéveseknél idõsebbeket is. MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo Fotó: Juan Carlos Hidalgo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhagyatottság, kiégés, kimerülés – ezekkel a kulcsszavakkal hirdettek határozatlan idejű sztrájkot a madridi orvosok, ugyanis túlterhelt a spanyol fővárosi régió egészségügyi rendszere. Az alapellátásban dolgozók emelik fel újra a hangjukat, mert elmondásuk szerint az általános problémákkal érkező betegeken felül az enyhe tünetekkel jelentkező koronavírusos pácienseket is nekik kell ellátniuk.

– Egyre több a munka, a személyzet létszáma pedig hiányos, ezt így nem lehet tovább folytatni, nem bírjuk tovább – hangoztatják a közösség orvosai.

Salvador Casado, a madridi Collado Villalba egyik háziorvosa az RTVE-nek azt nyilatkozta, hogy tapasztalt orvosnak tartja magát, sokat élt és dolgozott a harmadik világ országaiban, de

ilyen nyomást még soha, sehol nem tapasztalt.

Sara Garcia de Francisco, aki szintén Madridban dolgozik háziorvosként, úgy fogalmazott, hogy elhagyatva érzik magukat, a kéréseikre mindig ugyanazt a választ kapják, megígérik nekik, hogy javítanak a helyzetükön, de végül soha nem történik semmi.

Beoltanak egy rendőrt a madridi Wanda Metropolitano Stadionban 2021. február 25-én
Fotó: MTI/EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

A tarthatatlan állapot miatt a Madridi Orvosok Egyesülete hétvégén sztrájkot hirdetett. Az elnök, Alicia Martín azt mondta, hogy a részleges munkabeszüntetés március 10-én kezdődik, és határozatlan ideig tart, ezen akkor sem változtatnak, ha a járványügyi adatok romlanak. A sztrájkkal elsősorban az egészségügyi minisztérium figyelmét akarják felhívni a problémára, de párbeszédre hívják a madridi elnököt, Isabel Díaz Ayusot is. Martín hozzátette, hogy az oltási procedúrát nem szakítják meg, és a sürgős eseteket is ellátják majd, de nem várhatnak tovább, ugyanis ha a helyzet nem változik, az egészségügyi ellátás minőségének romlását hamarosan a betegek fogják megérezni. Úgy fogalmazott, hogy nem lehet hárompercenként új beteget ellátni, és nem lehet ilyen tébolyult körülmények között professzionális munkát végezni.

Az egyesület tavaly szeptemberben megegyezett a kormánnyal az orvosi létszám és az egészségügyi felszerelések bővítéséről, így az akkori munkabeszüntetést felfüggesztették, ám az ígéret végül csak ígéret maradt. A mostani sztrájk célja ezért változatlan: azt kérik, hogy legalább a megüresedett helyeket töltsék fel, ugyanis

legkevesebb ezerötszáz orvos hiányzik a rendszerből.

Az egyesületi elnök szerint előfordulhat, hogy azért nem történt érdemi változás az ügyükben, mert nincs meg a megfelelő költségvetési háttér nemcsak a madridi, hanem általánosságban a spanyolországi egészségügyi rendszer javítására. A sejtése helytálló, az RTVE publikálta az erre vonatkozó adatokat régiókra bontva. Eszerint a legtöbb forrást Baszkföld, Asztúria és Extremadura kapja, Madrid, Katalónia és Andalúzia pedig azon közösségek közé tartozik, amelyek a legkevesebb pénzből gazdálkodhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.