Szudánban lesz Moszkva első afrikai katonai bázisa

Német jelentés szerint Oroszország további öt nemzetközi katonai bázist is létrehozna.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 11. 14. 16:29
null
Az orosz haditengerészet hajói egy tengeri katonai felvonulás alatt 2018-ban. Forrás: Stagepro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új tengeri katonai bázist hoz létre Oroszország Szudánban, a közel félmilliós lakosságú Port Szudán városban. A Vörös-tengeren létesítendő orosz katonai kikötő négy hajó befogadására lesz képes, közte nukleáris meghajtású hajókra is, és a szerződés háromszáz fős katonai kontingens állomásoztatását is lehetővé teszi.

Mindezt Moszkva teljesen ingyen kapja meg legalább 25 évig, tehát 2045-ig.

A Kommerszant orosz lap által ismertetett szerződés szövege szerint „a felek arra törekszenek, hogy fejlesszék katonai együttműködésüket a védelmi képességeik megerősítése érdekében”, és kijelentik, hogy az orosz haditengerészet tengeri bázisa ebben a régióban „megfelel a béke és a stabilitás fenntartásáról szóló céloknak, védelmi jellegű, és nem irányul más államok ellen”.

A port szudáni orosz kikötőbázis tervezett helyszíne.

Ha a bázis érdekei megkívánják, Oroszország személyzetet és katonai eszközöket is telepíthet. Emellett az orosz hajók, szállítási eszközök és személyzet immunitást és privilégiumokat is kapnak a szerződés szerint. A terület fejlesztésének és a bázis modernizálásának költségei Moszkvára hárulnak.

Hogy ez miért jó Szudánnak? A kelet-afrikai ország a kontinens harmadik legnagyobb állama (Dél-Szudán elszakadása előtt a legnagyobb volt), és a világpolitika egyik meghatározó szereplőjének a megjelenése és aktív jelenléte újabb politikai súlyt kölcsönözhet az országnak Afrikában. Másrészt a saját védelmi képességeit is növelheti az együttműködés által.

Oroszország például vállalja, hogy Szudán kérésére részt vesz Port Szudán védelmében, katonai eszközökkel és technológiával látja el partnerét és segítheti a szudáni hadsereg ütőképességének fejlesztését.

A korábban húsz évig amerikai szankciók alatt lévő Szudán az elmúlt években már tett oroszbarát lépéseket – 2014-ben például nem támogatta az Oroszország által elcsatolt Krím félsziget ügyében benyújtott ENSZ-javaslatot –, és két évvel ezelőtt az orosz védelmi minisztérium külképviseletet is nyitott Szudánban, tavaly pedig katonai együttműködési keretszerződést kötöttek. Ez a kapcsolat most egyértelmű szövetségbe ment át.

Oroszországnak a szudáni jelenlét több szempontból is kulcsfontosságú lehet: egyrészt belépési pontot kaptak Kelet-Afrikába, és kiterjeszthetik a befolyásukat a kontinens egyik legnagyobb államában. Az aktív amerikai és kínai jelenlét miatt Moszkva is régóta kereste a lehetőségeket a térségben.

Másrészt a saját hajóforgalma védelme érdekében is fontos lehet a kikötő, amely közel fekszik a kalózok miatt veszélyes etiópiai és szomáliai vizekhez.

Az orosz haditengerészet hajói egy tengeri katonai felvonuláson 2018-ban. Forrás: Stagepro

A port szudáni bázis Oroszország első afrikai katonai bázisa lesz a Szovjetunió összeomlása óta. A posztszovjet térségen kívül külföldön Moszkvának jelenleg csak a szíriai Tartuszban van katonai létesítménye, amelyet az elmúlt években jelentősen kibővítettek és modernizáltak, az orosz jelenlétről szóló szerződést pedig újabb 49 évre meghosszabbították. Az elmúlt években egy vietnami és kubai katonai bázis tervei is napirenden szerepeltek. Augusztusban a német Bild egy, a birtokába jutott német védelmi minisztériumi jelentésről írt, amely szerint 2015 óta Oroszország 21 katonai együttműködési szerződést kötött afrikai országokkal, amelyekben akár hat katonai kikötőbázis terve is szerepelt – Szudán mellett Egyiptomban, a Közép-afrikai Köztársaságban, Mozambikban, Eritreában és Madagaszkáron.

A Szovjetunió idejében a térségben Moszkvának Angolában, Szomáliában, Etiópiában és Jemenben volt katonai kikötőbázisa, ám ezeket a Szovjetunió összeomlásával bezárták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.