„Szuperhős” diákokkal indult a romániai tanév

Védőmaszkkal felszerelve, de bizonytalanságok közepette kezdték az új tanévet a diákok és a pedagógusok Romániában.

A school nurse measures the temperature of children that arrive for the first day of school
Sok helyen hőmérőzéssel indult a tanév Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea Forrás: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védőmaszkkal felszerelve, de bizonytalanságok közepette kezdték az új tanévet a diákok és a pedagógusok Romániában. A koronavírus-járvány miatt egyesek online tanulnak, mások hibrid rendszerben, a legtöbb helyen viszont a szükséges egészségügyi óvintézkedések betartása mellett a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztálytermekben. A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt tizennégy napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét vették figyelembe. Bár a hatóságok az előzetes tervekkel ellentétben végül eltekintettek a testhőmérséklet mérésének kötelezővé tételétől, sajtóbeszámolók szerint számos romániai iskolában lázméréssel kezdődött a tanév, ami hosszú sorok kialakulásához vezetett a tanintézetek kapujában.

Sok helyen hőmérőzéssel indult a tanév
Fotó: Inquam Photos/Octav Ganea / REUTERS

Közben az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) Monica Anisie oktatási miniszter menesztését követelik Ludovic Orban kormányfőtől. Vasile Dîncu, a PSD országos tanácsának elnöke úgy vélte, a tanév a bizonytalanság és a „pocsék” kommunikáció jegyében kezdődött. – A hatóságoknak nincs stratégiai tervük, csak reagálnak a dolgokra; a helyzet naponta változik, akárcsak a hatóságok tervei – hangsúlyozta a politikus. A kialakult helyzet miatt a tárcavezető leváltását sürgette Dacian Cioloş volt miniszterelnök is. Klaus Johannis államfő hétfő reggeli videójában a gyerekeknek is üzent.

– Mindnyájatoknak lehetősége lesz most szuperhősnek lenni, amikor védőmaszkot viseltek, gyakran kezet mostok és hallgattok a tanítók és tanárok tanácsaira, óvjátok szüleiteket és nagyszüleiteket a megbetegedés kockázatától

– fogalmazott az elnök.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyminisztériumi államtitkár arra figyelmeztetett, hogy a koronavírus-járványhoz társulni fog a szezonális influenza, így nehéz időszak következik a kockázati csoportokhoz tartozó személyek számára. – Arra számítunk, hogy októberben láthatóvá válnak majd a különböző tevékenységek újraindításának hatásai – hangsúlyozta Arafat, aki a kockázati tényezők között említette a választási kampányt és a hónap végén esedékes romániai helyhatósági választásokat is. Hétfőn kevesebb mint hétszáz román állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.