Támadás alatt a demokrácia és a jogállamiság értékei Hollandiában

Még mindig az életéért küzd az a bűnügyek leleplezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett holland oknyomozó újságíró, akit kedd este lőttek fejbe Amszterdam belvárosában. Vilmos Sándor holland király szerint a merénylet a demokrácia ellen elkövetett támadást jelent, és hasonlóan vélekedett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki a Twitteren azt írta: az eset az újságírás elleni bűncselekmény, és a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadást jelent. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az esetre reagálva a mikroblogon úgy fogalmazott: Mark Rutte holland kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy „térdre kényszerítené Magyarországot”.

2021. 07. 07. 16:38
null
Virágok és mécsesek a Peter R. de Vries holland újságíró elleni támadás helyszínén, Amszertdamban 2021. július 7-én. MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel Fotó: Koen Van Weel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkolta Hollandiát az ország egyik ismert bűnügyi oknyomozó újságírója ellen kedd este elkövetett merénylet. Peter R. de Vries éppen egy Amszterdam belvárosában lévő tévéstúdióból távozott, mikor fegyveresek – eddig ismeretlen okokból – öt lövést adtak le a 64 éves férfira. Peter R. de Vriest a fején érte súlyos sebesülés, kórházba szállították, hírügynökségi források szerint pedig az orvosok azóta is küzdenek az életéért. De Vries Hollandia egyik vezető bűnügyi tudósítójának számít, és rendszeresen részt vesz tanácsadói minőségben bűnügyi eljárásokban, illetve szakértőként és kommentátorként televíziós műsorokban. Úgy tudni, jó kapcsolatai vannak mind az igazságszolgáltatás rendszerében, mind pedig az alvilágban. A brit The Telegraph című napilap azt írta:

a híres újságíró sok rajongót megnyert magának azzal, hogy „a bűncselekmények áldozatai nevében szólalt fel”, de már volt rá példa korábban, hogy rendőri védelmet igényelt, „miután újságíróként és a bíróságon nagy jelentőségű büntetőügyekben való részvételével kapcsolatos fenyegetéseket kapott”.

Már pénteken bíróság elé állnak a gyanúsítottak

Virágok és mécsesek a Peter R. de Vries holland újságíró elleni támadás helyszínén, Amszertdamban 2021. július 7-én
Fotó: MTI/EPA/ANP/Koen Van Weel

Az ügyben három embert őrizetbe vettek, egyikük a feltételezett merénylő. A The Week című heti magazin internetes kiadása arról írt: az őrizetbe vettek egyike egy 35 éves lengyel férfi, a másik pedig egy 21 éves holland állampolgár Rotterdamból; mindkettejüknek pénteken kell megjelenniük a bíróság előtt. A harmadik, 18 éves férfit Amszterdamban fogták el a hatóságok, a rendőrség közleményéből azonban az derült ki: a gyanúsított nem áll kapcsolatban a merénylettel, ezért szabadon bocsátották.

Minden összefügg a kokainkereskedelemmel

Idén februárban 1500 kilogramm heroint foglaltak le a hatóságok a rotterdami kikötőben. Minden idők legnagyobb fogása
Forrás: Openbaar Ministerie

Az elmúlt évtizedben egyébként fokozódott az ország újságíróinak biztonsága iránti félelem, jegyzi meg a The Week, emlékeztetve: a Vice nevű amerikai–kanadai műsorszolgáltató társaság tavaly arról számolt be, hogy az

„Észak-Európa csendes sarka” az „extrém kábítószer-háború színházává” vált.

Belgium mellett „az egyébként békés országban is fokozódik az alvilági erőszak” – írta akkor a hírportál, rámutatva arra is, hogy „mindez összefügg a nemzetközi kokainkereskedelemmel”. A Vice szerint ugyanis

az „Európába áramló kábítószer túlnyomó része Rotterdamon és Antwerpenen keresztül érkezik” a kontinensre, és arra ösztönzi a „globális bűnszövetkezeteket” – „a belga és holland drogbandáktól az olasz maffián át az afrikai és kelet-európai brit csőcselékig”, hogy állandó bázisokat létesítsenek Hollandiában az üzlet zökkenőmentes működtetése érdekében.

A demokrácia és a jogállamiság elleni támadásról beszél Európa

A merényletre reagálva Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetében az írta: „egyet kell értenünk abban, hogy az oknyomozó újságírás nem jelent fenyegetést, hanem eszköz demokráciáink számára”. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke üzenetében úgy fogalmazott:

„az eset az újságírás elleni bűncselekmény, és a demokrácia és a jogállamiság értékei elleni támadást jelent. Feltartóztathatatlanul folytatjuk a sajtószabadság védelmében végzett munkánkat”.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke azt hangoztatta: a média a demokrácia gerincét jelenti. – Az újságírók ellen elkövetett támadások mindannyiunk elleni támadásokat jelentenek – tette hozzá.

A Peter de Vries ellen elkövetett támadásra reagált Hidvégi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő is. A politikus a Twitter-mikroblogon azt írta:

„Hollandiának egyértelműen vannak jogállamisági problémái. Peter de Vriest fejbe lőtték, csak azért, mert újságírói feladatát teljesítette. Ez egyértelmű támadás a sajtószabadság ellen. Mark Rutte holland kormányfőnek a saját hazájával kellene foglalkoznia ahelyett, hogy »„térdre kényszerítené Magyarországot«.”

Nem ez az első hasonló eset, még sincs következménye

Peter de Vries egyébként jelenleg egy nagyszabású büntetőeljárásban a koronatanú tanácsadójaként vesz részt. A per a szervezett bűnözéssel áll összefüggésben. A koronatanú korábbi védőjét 2019 szeptemberében agyonlőtték, szintén Amszterdam utcáján.

Emlékezetes, hogy az elmúlt években két hasonló eset is megrázta Európát. A híres máltai oknyomozó újságírót, Daphne Caruana Galiziát 2017. október 16-án robbantották fel saját autójában. A máltai politikai-üzleti elit, köztük az akkori kormány piszkos ügyeivel foglalkozó újságíró halálával összefüggésben korábban több magas rangú politikus, miniszter és maga az akkori máltai miniszterelnök, Joseph Muscat, valamint a máltai rendőrfőnök is kellemetlen helyzetbe került. Az ügy Muscat mellett több minisztert és a máltai rendőrfőnököt lemondásra kényszerített.

Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságírónő arcképe, alatta Ján Kuciak és menyasszonya fotója egy máltai emlékhelyen
Fotó: Reuters

Egy évvel később Ján Kuciak oknyomozó újságírót és barátnőjét, Martina Kusnírovát nagymácsédi otthonukban brutális kegyetlenséggel végezték ki. A gyilkosság közfelháborodást keltett az országban, és sosem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is. A 27 éves korrupció ellenes aktivista riporter többek közt a politika és az üzleti élet közti korrupt kapcsolattal foglalkozott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.