Tárgyalást szorgalmaz Mike Pompeo

Az Ománi-öbölben történt tartályhajó-incidens után diplomáciai erőfeszítéseket szorgalmazott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter a Fox televíziónak vasárnap adott interjújában.

Magyar Nemzet
2019. 06. 17. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai diplomácia vezetője közölte: az amerikai kormányzat tisztségviselői felvették a kapcsolatot külföldi partnereikkel. Pompeo elmondta: rengeteg adat, rengeteg bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek szerinte félreérthetetlenül azt bizonyítják, hogy Irán a felelős a két tartályhajó ellen a hét közepén elkövetett támadásokért az Ománi-öbölben, a Hormuzi-szoros közelében, írta az MTI.

Arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok küld-e katonákat a térségbe, Pompeo azt válaszolta: a térségben elkövetett bármilyen támadás nem az Egyesült Államok energiaellátását veszélyeztetheti, hanem Kí­náét és Kína szomszédjaiét. Leszögezte: az Egyesült Államok diplomáciai és más jellegű eszközöket fog alkalmazni, hogy biztosítsa a zavartalan hajózást a Hormuzi-szorosban. „Donald Trump elnök minden megtesz annak érdekében, hogy elkerüljük a háborút. Nem akarunk háborút” – hangsúlyozta Pompeo.

Az amerikai elnök már pénteken reggel a Fox televíziónak adott telefoninterjújában leszögezte, hogy Iránt tartja felelősnek a csütörtökön történt incidensért, de hangoztatta, hogy kész a tárgyalásokra Teheránnal.

„Az Egyesült Államok nem veszi könnyedén a két tartályhajó elleni támadást” – fogalmazott, és utalt arra az amerikai hadsereg által nyilvánosságra hozott videóra, amely azt mutatta, hogy egy iráni naszád tagjai éppen elmozdítanak egy fel nem robbant aknát az egyik tartályhajó mellől. „Irán tette ezt, ez látszik abból is, hogy ott a hajójuk” – hangoztatta Trump. Hozzáfűzte: az irániak arra törekedtek, hogy ne hagyjanak hátra bizonyítékokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.