Telefonon beszélt a belarusz ellenzéki vezetővel Mateusz Morawiecki

A belarusz szabad elnökválasztás szükségességéről beszélt telefonon Mateusz Morawiecki a belarusz ellenzéki vezetővel, Szvjatlana Cihanouszkajával – a beszélgetésről a lengyel miniszterelnök számolt be hétfő este a Twitter közösségi honlapján.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 17. 22:40
MORAWIECKI, Mateusz
Mateusz Morawiecki szerint az Északi Áramlat-2 gázvezeték unióellenes. Fotó: Toms Kalnins
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morawiecki arról biztosította Cihanouszkaját, hogy Lengyelország „teljes mértékben támogatja” a belaruszokat egyrészt a hazájuk szabadságát célzó törekvésekben, másrészt „a lengyelországi hétköznapi életükben”.

Az utóbbi a Lengyelországban élő népes belarusz közösségre vonatkozhatott, de Morawiecki arra a pénteken ismertetett programjára is utalhatott, mely a belarusz politikai üldözöttek támogatását és befogadását, lengyelországi tanulmányaik, munkavállalásukat elősegítő ösztöndíjprogramot is tartalmazza.

Morawiecki és Cihanouszkaja beszélgetéséről a lengyel miniszterelnöki hivatal vezetője, Michal Dworczyk miniszter a TVP Info közszolgálati hírtelevízióban elmondta: szó esett az összes belarusz politikai fogoly szabadon bocsátásanak szükségességéről, valamint arról, hogy szabad, demokratikus választást kell tartani Belaruszban. A beszélgetésre annak kapcsán került sor, hogy az Európai Tanács (ET) elnöke, Charles Michel szerdára az uniós tagállamok vezetőinek rendkívüli tanácskozását hívta össze a belarusz helyzetről – magyarázta Dworczyk. Az értekezletet múlt hétfőn, egy nappal a belarusz elnökválasztás után Morawiecki szorgalmazta.

A műsorvezető azon kérdésre válaszolva, Morawiecki és Cihanouszkaja vajon mit vár a szerdai tanácskozástól, Dworczyk a szabad belarusz választáson és a foglyok szabadon bocsátásán kívül az Európai Unió közvetítő szerepének a fontosságát említette a belarusz belpolitikai párbeszédben. Emellett el kell érni azt is, hogy az utóbbi napok tüntetései során megnyilvánuló hatósági erőszak felelősei nézzenek szembe a következményekkel – mondta a lengyel miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.