Terhes örökség az EP-kampányban

Martin Sonneborn európai parlamenti képviselő — a „fergeteges” német humor legújabb példájaként — ezúttal a náci múlt legsúlyosabb figuráinak névrokonait vette rá, hogy képviseljék az uniós választásokon a pártját, amelynek neve nemes egyszerűséggel: A Párt. Olaszországban eközben Alessandra Mussolini, a duce EP-képviselő unokája után egy újabb leszármazott, a leghíresebb római császár nevét is viselő Caio Giulio Cesare Mussolini is megméreti magát az uniós mandátumért, mégpedig a jobboldali Olaszország Testvérei színeiben.

2019. 04. 18. 15:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik alsó-szászországi nyomda dolgozói nem hittek a szemüknek, amikor a gép kiköpte a 10-es számot ­viselő euró­pai parlamenti választási listát – írta minap a német Ostsee-Zeitung. A nyomdászok azt látták ugyanis, hogy Martin Sonneborn humorista A Párt (Die Partei) elnevezésű pártjának képviseletében olyan jelöltek szállnak ringbe május 26-án a strasbourgi mandátumért, mint Eichmann, Bormann, Speer vagy Göring.

Valós, hétköznapi német polgárokról van szó, akik – a feketehumor kedvelőiként – a hírhedt történelmi figurákéival azonos vezetéknevüket adták ahhoz, hogy a nyomdászokon kívül még tízmilliók essenek majd gondolkodóba a szavazófülke magányában. A német sajtó a legkevésbé sem teszi ki az ablakba A Párt húzását, így sokaknak meglepetés lesz a 10-es lista. – Stauffenberget kizártuk, mivel az Alternatíva Németországnak (AfD) egy részé­ben árulónak számít – indokolta Sonneborn a jobboldali, bevándorlásellenes pártra utalva, hogy miért hiányzik a történelmi panoptikumból a Hitler-ellenes merénylet kitervelőjének neve.

A humorista felfogása szerint ötlete a lehető legjobb módszer arra, hogy zavarodott vagy demens jobboldali szavazók akaratlanul is az ő választói táborát gyarapítsák. Kár lenne lebecsülni az 53 éves pártelnököt: Sonneborn ugyanis már a 2014-es EP-választásokon is beverekedte magát a strasbourgi testületbe, amikor – szerinte legalábbis – vicces pártja 0,65 százalékot kapott, és ezzel egy mandátumhoz jutott. Bár a mostani listán hátrébb szereplő náci „húzónevek” viselői most sem reménykedhetnek uniós apanázsban, de a 2017-es Bundestag-választások tanúsága szerint A Pártnak akár negyedmillió szavazója is lehet Németországban. Nem mindenkinek tetszik ez.

– Sonneborn provokál, félreértést akar – mondta Alexander Graf Lambsdorff liberális képviselő, a Bundestag német–izraeli tagozatának elnöke, aki szerint A Párt listájának esetében „horogkereszt-maszatolás” megy végbe a szavazólapon. Sonneborn már tavaly sajnálatát fejezte ki, amiért nem talált Hitler vezetéknevű embert, aki szintén kötélnek állt volna.

Mussolini dédunokája Rómából tör Strasbourgba
Fotó: Facebook

A másik egykori európai tengelyhatalom, Olaszország esetében papíron sem vicces a helyzet. A posztfasiszta politikusból a Silvio Berlusconi volt kormányfő jobbközép pártja, a Hajrá, Olaszország (Forza Italia) uniós képviselőjévé szelídült Alessandra Mussolini, a duce unokája – nem mellesleg pedig Sophia Loren unokahúga – után a fasiszta vezető, Benito Mussolini újabb leszármazottja próbálkozik politikai karrierrel. Az egyik dédunoka, Caio Giulio Cesare Mussolini – aki, a hatást növelve Julius Caesar nevének olaszos változatát is viseli – a jobboldali Olaszország Testvérei képviselőjelöltje. De mondanivalójában nem ragadt le az 1930-as éveknél.

– A fasizmus meghalt Benito Mussolinivel. Más veszélyeket látok. A gondolatrendőrséget, a globalizmust, a politikai korrektség diktatúráját, az ellenőrizetlen bevándorlást, néhány kisebb pénzügyi csoportot, amelyek mindent az ellenőrzésük alatt tartanak, és az iszlám szélsőségességet – sorolta a problémákat a Libero olasz lapnak az 51 éves egykori tengerésztiszt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.