Több ezer migráns lépett be illegálisan Spanyolországba Ceutánál

Soha nem látott migránsáradat érte el hétfőn Ceutát. A spanyol város határainál közel háromezer marokkói állampolgár tolongott a nap folyamán, többeket a fulladástól mentettek meg. Az invázió példa nélküli és nem kizárt, hogy szándékosság bújik meg mögötte egy Spanyolország és Marokkó között április vége óta fennálló diplomáciai konfliktus miatt.

2021. 05. 18. 9:20
null
Arguineguin, 2020. november 17. Európába igyekvõ illegális bevándorlókat szállító hajók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguin kikötõjébe 2020. november 17-én. Ezen a napon összesen 206, elõzõ nap pedig 346 migráns érkezett az afrikai kontinensrõl a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetekre. MTI/EPA-EFE/Quique Curbelo Fotó: Quique Curbelo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egymást taposva és vízben tolongva törtek be a migránsok hétfőn a spanyolországi Ceutába. Hajnal óta 2.700 bevándorló lépte át illegálisan a határokat. A csendőrség egész nap szüntelenül dolgozott a partra segítésükön, többeket a fulladás elől mentettek meg és egyelőre nem tudni, hányan veszhettek végül a tengerbe. Kezdetben egy mindössze 100 fős csoport ütötte meg a spanyol rendőrök szemét, akiket a marokkói kollégák nem tartóztattak fel, helyette teljes passzivitással, a kezüket felemelve nézték végig a nap folyamán kialakuló inváziót.

A hajnali óráktól kezdve folyamatosan emelkedett a tengerben úszó, illetve csónakokkal, sőt sok esetben a szárazföldi határokon át akadály nélkül érkező emberek száma először Benzú, majd később Tarajal városánál. Mindegyikük marokkói állampolgár, a legtöbben felnőttek, de átjutott Ceutába rengeteg kísérő nélküli gyerek, illetve teljes család is. A városi táborokban nincs ennyi férőhely, már a kora délutáni órákban elérték befogadóképességük határát, mellyel a bevándorlók teljes zűrzavart keltettek a város érintett részén. Spanyolország most próbálja felvenni a kapcsolatot a marokkói kormánnyal, hogy mielőbb megszülethessen a határozat a felnőtt korú migránsok azonnali kiutasításáról. A kiskorúak esetében más döntés várható, őket ugyanis a spanyol autonóm város törvényei védik. Ők nem tudni hányan vannak, de becslések szerint számuk elérheti akár a 700 főt is.

Egy hónapon belül ez már a második alkalom, hogy nagy létszámban érkeznek bevándorlók a spanyol autonóm városba. Legutóbb április végén érte el migránsáradat Ceutát, de akkor ez mindössze 149 fő illegális határátlépését jelentette, tehát a hétfői töredékét. A mostani benyomulás egy diplomáciai vita eredménye lehet és a spanyol kormány szándékosságot sejt mögötte, bár bizonyítékai egyelőre nincsenek. A marokkói hatóságok passzivitása vélhetően annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben elmérgesedett a viszony a két ország között, miután kiderült, hogy a spanyol kormány titokban és álnéven egy logroñói kórházba szállította és jelenleg is az országban tartja a nyugat-szaharai népeket képviselő felszabadító mozgalom, a Polisario Front vezetőjét, Brahim Ghalit, a marokkói kormány egyik esküdt ellenségét, aki ből egyébként Spanyolország is évek óta próbál vallomást kicsikarni több ügyben. Marokkó magyarázatot kért a férfi befogadására, melyet Arancha González Laya külügyminiszter “humanitárius okokkal” indokolt. Ghali állítólag megfertőződött a koronavírussal és ellátásra volt szüksége.

Borítókép: európába igyekvõ illegális bevándorlókat szállító hajók érkeznek a Kanári-szigetekhez tartozó Gran Canaria szigetén fekvõ Arguineguin kikötõjébe 2020. november 17-én (MTI/EPA-EFE/Quique Curbelo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.