Több mint tízezer migráns „tűnt el” Svédországban

A 2015 óta érkezett bevándorlók közül több mint tízezerről nem tudják a svéd hatóságok, hogy jelenleg hol tartózkodhatnak. Emellett szintén magas az évek óta engedély nélkül élők száma az országban – írja V4NA Hírügynökség.

Forrás: V4NA Hírügynökség2020. 10. 09. 14:11
null
EUROPE-MIGRANTS/SLOVENIA Fotó: © Srdjan Zivulovic / Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svéd migrációs hivatal adatai szerint 2015-ben, a migrációs válság csúcsán mintegy 162 500-an kértek menedékjogot Svédországban. Közülük egyébként 18 ezernél is többen már megkapták azóta a svéd állampolgárságot – ezzel együtt pedig uniósat is, tehát szabadon mozoghatnak az Európai Unión belül.

A 2015-ben érkezett migránsok közül körülbelül 98 ezren kaptak ideiglenes vagy végleges tartózkodási engedélyt, és így ott maradhattak az országban, 31 ezren viszont továbbálltak.

Így maradt még 33 ezernél is több migráns, akik úgy élnek Svédországban, hogy arra semmilyen engedélyük nincs. Közülük nyolcezren vannak azok, akiknél már folyamatban van a menedékkérelemről való döntés. Mintegy tízezren azonban papírok és engedély nélkül élnek Svédországban, 14 ezren pedig jóformán eltűntek – a svéd hatóságoknak fogalmuk sincs róla, hogy ezek az emberek hol vannak, derül ki a svéd állami televízió, az SVT cikkéből.

A legtöbb migráns egyébként, aki svéd állampolgárságot kap, általában kiskorú – nekik ugyanis Svédországban csak három évet kell várni erre, sőt a hontalan kiskorúaknak csak kettőt. Ezzel szemben a felnőtteknek már legalább öt év szükséges, mielőtt megkapják az állampolgárságot, vagy négy, ha hontalanok.

Hasonló kép bontakozik ki Nagy-Britanniában is. Ott az állami számvevőszék (National Audit Office, NAO) kért adatokat júniusban a migránsokra vonatkozóan a brit belügyminisztériumtól, a tárca azonban nem tudott választ adni erre a kérdésre. A Westmonster cikke szerint a belügyminisztériumnak nincs naprakész becslése arról, hogy hány embernek nincs joga az országban maradni.

Mint kiderült, a minisztérium évente 240 ezer és 320 ezer közötti esettel számol, de azt már nem tudja, hogy ez a szám növekszik-e vagy csökken.

Elégedetlenek a tagországok a migrációs javaslattal

Nincs olyan uniós tagállam, amely teljes mértékben elégedett lenne az Európai Bizottság szeptemberben bemutatott migrációs javaslatával – derült ki az uniós belügyminiszterek csütörtöki videókonferenciáját követően. Az uniós bevándorlási reform ügye tovább húzódhat, ugyanis annak jogi részleteit már nem a német, hanem az azt követő portugál EU-elnökség dolgozhatja ki a tagállamokkal közösen.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.