Trump a vandálokról: Ez az antifa, a radikális baloldal

A radikális baloldalt is okolta az országossá váló tüntetésekért és az erőszak elharapódzásáért Donald Trump amerikai elnök, amikor a SpaceX űrhajó ismételt felbocsátási kísérletére Floridába indulva újságíróknak nyilatkozott Washingtonban.

Forrás: MTI2020. 05. 31. 7:44
null
St. Paul, 2020. május 30. A George Floyd fekete bõrû férfi halála miatt tiltakozó tüntetõk felgyújtotta üzlet Minnesota állam fõvárosában, St. Paulban 2020. május 29-én. Négy nappal korábban Minneapolisban négy rendõr igazoltatás után földre teperte a 46 éves férfit, aki csak annyit tudott mondani, hogy nem kap levegõt, amikor az egyikük a nyakára térdelt, majd késõbb, a kórházban meghalt. MTI/AP/John Minchillo Fotó: John Minchillo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elnök közölte, hogy Washington kész segítséget küldeni Minneapolisba, ahol kedd óta nem szűnnek az erőszakossá fajult tüntetések, amelyek azt követően robbantak ki, hogy egy durva rendőrségi intézkedés után meghalt egy afroamerikai férfi, George Floyd.

A hadseregünk készen áll, akarunk és képesek is vagyunk segíteni – fogalmazott Trump. Hozzátette, hogy kormányzata kész a „nagyon gyors” segítségnyújtásra.

Már úton Floridába, a repülőgép fedélzetén Trump a Twitteren azt írta: ez az Antifa és a radikális baloldal. Ne hagyjanak mást okolni! Az elnök a harcias és nem egyszer kifejezetten erőszakkal fellépő, magát antifasisztának nevező militáns csoportokra utalt.

A George Floyd fekete bőrű férfi halála miatt tiltakozó tüntetők felgyújtotta üzlet Minnesota állam fővárosában, St. Paulban
Fotó: MTI/AP/John Minchillo

Amerikai lapértesülések szerint az elnök és a kabinet néhány tagja, köztük Mark Esper, a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője a napokban tanácskozott arról, hogy két katonai támaszpont katonáit és a katonai rendőrségét is készenlétbe helyezték szükség esetére. A New Yorkban és az Észak-Karolinában lévő támaszpontokról van szó, de hírek szerint készenlétben állnak az egyik coloradói bázison is.

A tüntetések több tagállamra kiterjedtek, és nagyon sok helyen erőszakba fulladtak. A szövetségi fővárosban, Washingtonban péntek éjjel a protestálók megtámadták a Fehér Házat védelmező titkosszolgálat munkatársait, akik közül ketten is megsérültek.

Atlanta polgármestere, a szintén afroamerikai Keisha Lance Bottoms – miután a tüntetők az atlantai városházát is megtámadták, és rendőrségi autót gyújtottak fel -, úgy nyilatkozott, hogy a Floyd halála miatti tüntetések nem szolgálják az igazság kiderítését, a felelősök megbüntetését és a fekete polgárjogi küzdelmeket. Vandáloknak nevezte az erőszakos tüntetőket, leszögezve, hogy nincs szükség káoszra.

„Ez nem Atlanta, ez nem tüntetés, ez nem Martin Luther King szellemisége” – jelentette ki a polgármester. Felidézve a legendás amerikai polgárjogi harcos meggyilkolása utáni békés tüntető meneteket, hangsúlyozta: „amikor Martin Luther Kinget meggyilkolták, akkor mi nem így tiltakoztunk”. „Menjetek haza” – üzente a tüntetőknek a demokratapárti polgármester.

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök a floridai Kennedy Űrközpontban mondott beszédében szombaton, miközben egyre kiterjedtebbek a zavargások szerte az országban.

A színes bőrű Floyd a hét elején durva rendőri túlkapás után – és feltehetően annak következtében – halt meg.

Az elnök hangsúlyozta: „igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra”. Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán „súlyos tragédia”, de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg „a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták”.

„Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat” – fogalmazott.

Trump szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország „koronaékszere”, és emiatt a kormányzat mindent megtesz majd azért, hogy véget vessen az erőszaknak. Az elnök órákkal korábban azt mondta újságíróknak, hogy az erőszakért szerinte a „radikális baloldal” a felelős. William Barr igazságügyi miniszter szombati sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy a szélsőbaloldali és anarchista csoportok „foglyul ejtették a tüntetéseket”.

Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el. Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel.

New York polgármestere, Bill de Blasio szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe. Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak, és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.

Tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.

Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.