Trump beváltotta ígéretét: aláírta a gazdaságösztönző csomagot

Az amerikai elnök szerint a demokraták túszként tartják fogva az élénkítő programot.

Forrás: MTI2020. 08. 09. 14:16
U.S. President Trump hosts coronavirus response task force briefing at the White House in Washington
U.S. President Donald Trump takes questions during a coronavirus disease (COVID-19) task force news briefing at the White House in Washington, U.S., July 28, 2020. REUTERS/Carlos Barria - RC2L2I958DZ3 Fotó: Carlos Barria
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági helyzet kezelésére négy rendeletet írt alá Donald Trump amerikai elnök szombaton, beváltva azt a fenyegetését, hogy saját hatáskörében cselekszik, ha a kongresszus nem fogadja el a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság ösztönzését célzó új csomagtervet. A négy rendelet értelmében Trump

  • visszaállítja a válság miatt megnövelt munkanélküli-segély fizetését, amely heti 600-ról 400 dollárra csökken;
  • segítséget nyújt a diákhitelek visszafizetéséhez;
  • betiltják a kilakoltatásokat;
  • felfüggeszt bizonyos, a bérekre kivetett adókat.
  • A Trump által aláírt rendeletek valódi hatása egyelőre kérdéses, miután a Fehér Ház hatásköre költségvetési kérdésekben korlátozott a kongresszus jóváhagyása nélkül. Márpedig a kongresszus alsóházát, a képviselőházat irányító Demokrata Párt nincs megelégedve az intézkedésekkel.

    – Csalódottak vagyunk, hogy ahelyett, hogy az amerikaiak problémáinak megoldásán dolgozna, az elnök a luxusgolfpályáját választja, hogy működésképtelen, gyenge és elégtelen politikai bejelentéseket tegyen a munkanélküli-segélyek megvágására, veszélybe sodorja az idősek szociális biztonságát és a Medicare egészségbiztosítási programot – szögezte le közös közleményében Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakcióvezetője.

    A demokraták háromezermilliárd dollárt szeretnének a járvány okozta gazdasági károk enyhítésére fordítani, a republikánusok viszont ezermilliárd dolláros programot terjesztettek elő, és ragaszkodtak ahhoz, hogy az összeg nem növelhető. A legnagyobb vita a munkanélküli-segély összege, valamint az egyes államoknak nyújtott szövetségi támogatás körül alakult ki.

    Donald Trump ugyanakkor a demokratákat hibáztatta. – Pelosit és Schumert csak a rosszul vezetett demokrata párti városok és szövetségi államok kimentése érdekli. Ennek semmi köze a kínai vírushoz – közölte az elnök, aki beváltotta ígéretét, miszerint rendeletekkel oldja meg a kérdést, ha a demokraták továbbra is „túszként tartják fogva a programot”. Mint közölte, nem tart az ezzel kapcsolatos jogvitáktól.

    Az Egyesült Államokban csaknem ötmillió embert fertőzött meg a koronavírus, a betegségnek 160 ezer halálos áldozata van, a legtöbb a világon. A munkanélküliek száma 1,4 millióval, 16,3 millióra csökkent.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.