Újabb migránsrohamra készül Görögország

Embercsempészek segítségével több tucat bevándorló hajózna át Törökországból a görög szigetekre.

2020. 04. 13. 16:15
null
Eléfszina, 2019. október 22. Illegális bevándorlók érkeznek Számosz szigetérõl komppal az Athén közelében fekvõ Eléfszina kikötõjébe 2019. október 22-én. Ezen a napon a görög hatóságok két hajóval szállítottak menedékkérõket Számoszról a szárazföldre, hogy enyhítsenek a sziget befogadóközpontjának zsúfoltságán. A görög szigeteken mintegy 33 700 migráns várakozik, hogy továbbmehessen Nyugat-Európába. MTI/EPA/ANA-MPA/Kósztasz Cironisz Fotó: Kósztasz Cironisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög hírszerzés információi és műholdfelvételek alapján több tucat migráns jelent meg Törökország égei-tengeri partvidékén azzal a céllal, hogy embercsempészek segítségével a görög szigetekre hajózzanak át. A hírt hétfőn Nótisz Mitarákisz görög bevándorlási miniszter is megerősítette. – Tudtuk, hogy Törökország fenntartja a nyomást. Tudtuk, hogy a bevándorlási hullám újra felerősödik, ezért állandó készenlétben vagyunk – idézte a minisztert a Kathimerini görög napilap. Nótisz Mitarákisz arra utalt, hogy február végén Recep Tayyip Erdoğan török elnök megnyitotta a Görögországgal közös szárazföldi határt a Törökországban tartózkodó – főleg szíriai – menekültek előtt. Azokban a napokban több tízezer bevándorló rohamozta meg a görög határt, a támadásokat Athén nagy erőkkel verte vissza, ennek ellenére 1900-an átjutottak a görög területre.

Az EurActiv hírportál egy Törökországban működő osztrák nem kormányzati szervezettől úgy tudja, az Égei-tengernél most gyülekező migránsokat buszokkal szállították a török menekülttáborokból. – A buszsofőrök annyi utasítást kaptak a rendőröktől: az utasokat hagyják a tengerparton, hogy onnan átkelhessenek a tengeren – közölték. A Kathimerini szerint az embercsempészek taktikát váltottak, mostanában teherszállító hajókon utaztatják a migránsokat.

Nótisz Mitarákisz szerint nincs arra utaló jel, hogy az átkelésre készülő bevándorlók koronavírus-fertőzöttek lennének. Amennyiben a görög védekezés ellenére többüknek mégis sikerül a görög szigetekre jutniuk, azonnali, 14 napos karantén vár rájuk. Görögország szigetein mintegy 40 ezer migráns zsúfolódott össze, a menekülttáborok már régen megteltek. Az égei-tengeri szigeteken lévő menekülttáborokból eddig nem jelentettek koronavírus-fertőzöttet, de a szárazföldi területeken karantén alá helyeztek két menekülttábort, mert a létesítmények 28 lakójának szervezetében kimutatták a betegséget.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.