Norris olyasmit ért el, aminek láttán Verstappen csak pislogott

Lando Norris olyasmit ért el, amire eddig kevesen voltak képesek a Formula–1-ben: legyőzte Max Verstappent. A McLaren brit pilótájának ez ráadásul futamgyőzelmet ért a vasárnapi Miami Nagydíjon, pályafutása során az elsőt. Az élről rajtoló Verstappen azért a második helyet megszerezte, a harmadik Charles Leclerc lett.

2024. 05. 06. 8:16
Norris a fellegekben járt Miamiban
Norris a fellegekben járt Miamiban Fotó: AFP/Giorgio Viera
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen semmi sem utalt arra, hogy bárki is elorozhatná Max Verstappentől (Red Bull) a győzelmet Floridában. A háromszoros világbajnok a szabadedzéstől kezdve a sprinten keresztül az időmérőig mindent megnyert, így magabiztosan, az első rajtkockából várhatta vasárnap a Miami Nagydíjat. A két Ferrari, Charles Leclerc és Carlos Sainz sorakozott fel mögé, majd Sergio Pérez (Red Bull) és Lando Norris (McLaren) következett.

Norris (középen) és a pezsgőfürdő
Norris (középen) és a pezsgőfürdő Fotó: EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Igen ám, csakhogy Pérez majdnem tett róla, hogy Verstappen versenye azonnal a rajt után véget érjen. Utóbbi megőrizte az első helyét, a csapattársa pedig majdnem mindkét Ferrarit levadászta, de a nagy igyekezetében elmérte az első féktávot, és majdnem belerohant Verstappenbe. Ezek után a második helyett az ötödik hely lett Pérezé, Oscar Piastrival (McLaren) szemben veszített egy pozíciót – ahogyan Sainz is.

Az élen autózó Verstappen aztán magának „kereste a bajt”. Míg Leclerc és Pérez kiállt már kereket cserélni, ő a 23. körben átvágott egy sikánt, és eközben egy jelzőbóját is eltalált, ami a pályán kötött ki, így virtuális biztonsági autós szakasz következett. Verstappen ennek lejárta után kapott új gumikat, majd az első helyet megöröklő Piastri és Sainz is kiállt, Norris viszont kivárt, és ennél jobb döntést nem is hozhatott volna a McLaren. Történt ugyanis, hogy Kevin Magnussen (Haas) kiütötte Logan Sargeantet (Williams), a romok eltakarításának idejére a biztonsági autó bevetésére volt szükség. Norris „ingyen” kerékcserét hajtott végre, és a kiállása után is ő vezetett, megelőzve Verstappent, Leclerc-t, Piastrit, Sainzt és Pérezt.

A McLaren Miamiba hozott fejlesztései jól működtek, Norris kocsiján friss gumik voltak, ráadásul Verstappennek egy darabig Leclerc-rel kellett bíbelődnie, mert a monacói az újraindítás után a címvédő nyakán lógott, a remek tempót diktáló Norris így szépen lassan leszakította magáról az üldözőket.

A brit pilóta első helyét ezután senki sem veszélyeztette. Norris vasárnap pályafutása első futamgyőzelmét aratta. A 110. futamán jött ez össze a 24 éves versenyzőnek, aki korábban már tizenötször dobogóra állhatott, de sosem a legfelső fokára – ezzel negatív rekorder volt, győzelem nélkül ennyiszer senki sem pezsgőzött a pódiumon. Verstappen ért célba másodikként, Leclerc folytatta a sort, majd Sainz, Pérez, (Mercedes), Cunoda Juki (RB), George Russell (Mercedes), Fernando Alonso (Aston Martin) és Esteban Ocon (Alpine) következett. Sainz azonban a leintés után öt másodperces időbüntetést kapott, emiatt Pérezzel utólag helyet cseréltek.

Folytatás a jövő héten az Emilia-Romagna Nagydíjjal.

 

Norris kicsattant az örömtől

– Micsoda futam! – kezdte a futamgyőztes, akinek a mosolyt le sem lehetett törölni az arcáról. – Régóta vártam erre, végre elértük, így nagyon boldog vagyok. 

Hosszú nap volt a mai, a verseny pedig nehéz, de győztem, úgyhogy a fellegekben járok. Már pénteken is éreztem, hogy gyorsak vagyunk, a futamon pedig tökéletesen működött a taktikánk, amiért köszönet jár a csapatomnak és egyébként természetesen a szüleimnek is. Rendkívül büszke vagyok, mert bár sokat hibáztam az elmúlt öt évben, végig támogattak, így ez a győzelem a csapaté. Hosszabbítottam a McLarennel, mert hittem a csapatban, és mint kiderült, ez jó döntés volt.

Verstappen sem bánkódott túl sokat amiatt, hogy ezúttal nem ő, hanem egy barátja nyert. Persze azt nem szeretné, ha ez szokássá válna.

– Olykor nyerünk, olykor veszítünk, versenyzőként már hozzászoktunk ehhez. Nehéz nap volt a mai, a közepes keveréken sem tudtunk úgy ellépni a többiektől, ahogy szerettünk volna. A McLaren ehhez képest a kemény gumikon szárnyalt, elképedtem, amikor meghallottam a köridejeiket. De ha egy rossz napon is a második helyen végzünk, azt elfogadom. Örülök Lando sikerének, már régóta érett számára ez a győzelem, amelyből szerintem lesz még több is neki. Nagyon rászolgált a győzelemre ma – nyilatkozta Verstappen. Megkérdezték a hollandtól, hogy szerinte a McLaren a folytatásban is hasonlóan szerepel-e majd, mire nevetve így felelt: – Remélem, hogy nem.

Leclerc elégedett volt a harmadik hellyel. – Ezúttal sem voltunk elég gyorsak, de azért minden tőlünk telhetőt megtettünk. A biztonsági autós szakasszal balszerencsések voltunk, a verseny második szakaszában az enyémek voltak a legöregebb gumik az élmezőnyben. De megoldottuk a feladatot, és a harmadik hely volt a maximum a számunkra, szóval elégedettek vagyunk – mondta a Ferrari pilótája, aki ezután Norrist méltatta. – Nagyon örülök Landónak, megérdemelte, hiszen sokszor csak kevéssel maradt le a győzelemről. Eddig ez valamiért nem akart összejönni neki, de most fantasztikusan hajtott, egész hétvégén remekelt, már az időmérőn is futott egy elképesztő kört. Számoltunk vele, hogy erős lesz a McLaren, de még a várakozásaink fölött is teljesített – tette hozzá.

Végeredmény, Miami Nagydíj, Miami (57 kör, 308,326 km, a pontszerzők)
 1. Lando Norris (brit, McLaren) 1:30:49.876 óra
 2. (holland, Red Bull) 7.612 másodperc hátrány
 3. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 9.920 mp h.
 4. Sergio Pérez (mexikói, Red Bull) 14.650 mp h.
 5. Carlos Sainz (spanyol, Ferrari) 16.407 mp h.
 6. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 16.585 mp h.
 7. Cunoda Juki (japán, RB) 26.185 mp h.
 8. George Russell (brit, Mercedes) 34.789 mp h.
 9. Fernando Alonso (spanyol, Aston Martin) 37.107 mp h.
10. Esteban Ocon (francia, Alpine) 39.746 mp h.
leggyorsabb kör: 1:30.634 perc (Oscar Piastri, McLaren, 43. kör)

A vb-pontversenyek állása 6 futam után (még 18 van hátra):

versenyzők:
 1. Verstappen 136 pont
 2. Pérez 101
 3. Leclerc 98
 4. Norris 83
 5. Sainz 83
 6. Oscar Piastri (ausztrál, McLaren) 41
 7. Russell 37
 8. Alonso 33
 9. Hamilton 27
10. Cunoda 14
11. Lance Stroll (kanadai, Aston Martin) 9
12. Oliver Bearman (brit, Ferrari) 6
13. Nico Hülkenberg (német, Haas) 6
14. Daniel Ricciardo (ausztrál, RB) 5
15. Ocon 1
16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1

csapatok:
 1. Red Bull 239 pont
 2. Ferrari 187
 3. McLaren 124
 4. Mercedes 64
 5. Aston Martin 42
 6. RB 19
 7. Haas 7
 8. Alpine 1

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.