Újabb szexvád merült fel Brett Kavanaugh ellen

Donald Trump elnök védelmébe vette Brett Kavanaugh amerikai főbírót, akit – egy régi ügyet felmelegítve – újabb szexváddal illettek a The New York Times hasábjain. Több demokrata párti elnökjelölt-aspiráns is a főbíró alkotmányos felelősségre vonását szorgalmazza. A legfőbb talárosok összetétele annál is nyugtalanítóbb az amerikai baloldal számára, mivel a testület legutóbb is konzervatív ítéletet hozott.

2019. 09. 17. 17:42
Kavanaugh, Brett
Washington, 2018. szeptember 28. Brett Kavanaugh amerikai fõbírójelölt az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében 2018. szeptember 27-én. Kavanaugh-t három nõ vádolja szexuális kényszerítéssel. (MTI/EPApool/Tom Williams) Fotó: TOM WILLIAMS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év nyugalmat sem kapott a sorstól Brett Kavanaugh (képünkön) azt követően, hogy be nem bizonyított szexuális vádak nyomán tavaly ilyenkor botrányos kongresszusi meghallgatásokra kényszerült, mielőtt elfoglalhatta volna helyét az alkotmánybíróságként is működő legfőbb amerikai talárosok között. A The New York ­Times most véleménycikkel harangozta be saját munkatársainak Kavanaugh-ról szóló és megjelenés előtt álló könyvét. A cikkben szerepel egy potenciális koronatanú, aki ugyan nem nyilatkozott a lapnak, de a szerzők két forrásra is hivatkozva állítják, hogy Max Stier, a főbíró egykori egyetemi évfolyamtársa látta egy kollégiumi házibulin Kavanaugh-t „letolt nadrággal”, férfiasságát felfedve egy évfolyamtársnőjük előtt. Sőt Stier állítólag ezt közölte a Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) és a szenátorokkal is, de nem foglalkoztak az információval. Az egykori hallgatónő, Deborah Ramirez és Kava­naugh sem nyilatkozott.

Maga az ügy nem új, a Ramirezzel történtek – avagy meg nem történtek – már korábban is felmerültek a Kavanaugh-t ért szexvádak részeként. A The New York Times most úgy tálalja az ügyet: a Yale elitegyetem egyszerűbb származású diákjaként Ramirez annyira nem számított a buliban a lerészegedett úrifiúk szemében, hogy vele még ezt is meg lehetett tenni. A sors fintora, hogy a liberális világlap utóbb bocsánatkérésre és egy Twitter-üzenete törlésére kényszerült; a hozzászólás mentegette Kavanaugh-t, „ártatlan szórakozásnak” minősítve az állítólagos magamutogatást.

Mindenesetre a sztori önálló életet él a közelgő 2020-as elnökválasztás előtti felfokozott hangulatban. Donald Trump védelmébe vette a főbírót, és szerinte az igazságügyi tárcának kellene a segítségére sietnie. – Hihetetlenek a róla terjesztett hazugságok. Hamis vádak, viszonvád nélkül. Mikor lesz ennek vége? – írta az elnök a Twitter mikroblogon. Ugyanakkor legalább három demokrata párti elnökjelölt-aspiráns – Kamala Harris és Elizabeth Warren szenátorok, valamint Julián Castro volt miniszter – sürgette az impeachment, azaz alkotmányos felelősségre vonási eljárás megindítását Kavanaugh-val szemben. A legfelső bíróság konzervatív többsége egyre nyomasztóbban hat az amerikai baloldalra; a napokban is ilyen szemléletű ítélet született egy menekültügyi kérdésben, ami ráadásul vezető kampánytéma. A döntés ellen szavazó egyik liberális bírót, Ruth Ginsburgöt egyébként rákbetegséggel kezelik, így felmerült, Trump még ebben a ciklusban újabb jelöléssel erősítheti a talárosok konzervatív vonalát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.