Újdelhi döntése fokozza a feszültséget Kasmírban

A kormányzó Indiai Néppárt szerint a különleges státusból fakadó jogok megvonására azért van szükség, hogy a terület teljesen integrálódni tudjon Indiába.

Magyar Nemzet
2019. 08. 06. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az indiai kormány hétfőn bejelentette, hogy visszavonja Kasmír indiai fennhatóság alatt álló részének, Dzsammu és Kasmírnak különleges alkotmányos státusát. Amit Sah indiai belügyminiszter közölte, hogy elnöki rendelet alapján visszavonják az indiai szövetségi alkotmány 370. cikkét, amely különleges státusszal ruházza fel Dzsammu és Kasmírt. Az alkotmány szóban forgó cikkének értelmében az egyetlen, muzulmán többségű indiai szövetségi tagállamnak saját alkotmánya és nemzeti zászlaja van, hozhat törvényeket és nagyfokú önállóságot élvez, kivéve a külügyek intézését, a védelmi politikát és a tájékoztatást.

A kormányzó Indiai Néppárt szerint a különleges státusból fakadó jogok megvonására azért van szükség, hogy a terület teljesen integrálódni tudjon Indiába. A döntést ellenzők szerint az intézkedéssel Újdelhi meg akarja változtatni Kasmír indiai ellenőrzés alatt álló, muzulmán többségű területének demográfiai összetételét, szabad utat adva az ország más részéből érkező hindu lakosok letelepedésének.

A vitatott hovatartozású himalájai Kasmíron három ország: India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik. Újdelhi többször is azzal vádolta Iszlámábádot, hogy támogatja a Kasmír indiai részén tevékenykedő fegyveres szakadár csoportokat, amelyek több merényletet is elkövettek a térségben. Pakisztán tegnap határozottan elítélte és törvénytelennek minősítette a különleges alkotmányos státus visszavonását, és fogadkozott: minden eszközt bevet, hogy megakadályozza a döntés végrehajtását – jelentette az MTI.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.