Újratárgyalná Jeremy Hunt a brexitmegállapodást

Amennyiben az EU megfelelő javaslatot kap, hajlandónak fog mutatkozni a brexit-csomag újratárgyalására – jelentette ki a brit külügyminiszter, annak ellenére, hogy Brüsszel korábban közölte, a megkötött kilépési megállapodást nem lehet újratárgyalni.

Mártonffy Attila
2019. 06. 17. 9:51
Britain's Foreign Secretary Jeremy Hunt arrives at the Houses of Parliament in London
Optimista tárcavezető: Merkelhez és Macronhoz folyamodna Fotó: Simon Dawson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit külügyminiszter szerint az Euró­pai Unió hajlandó lenne újratárgyalni az Egyesült Királyság kilépéséről szóló csomagot, mivel Brüsszelben „meg akarják oldani a problémát”, különösen ami az ír-északír határellenőrzés kérdését illeti.

Jeremy Hunt – egyike annak a hat konzervatív politikusnak, aki még talpon maradt a kormánypárt vezetéséért, ezzel a kormány éléről távozó Theresa May utódlásáért indult versenyben – erről a BBC brit televízió tegnapi politikai magazinműsorában beszélt.

Hunt optimista nyilatkozata ellentmond az Európai Bizottság korábbi, többszöri kijelentésének, amely szerint nem lehetséges a már lezárt megállapodás újranyitása. Arra a kérdésre, hogy Emmanuel Macron francia elnök vagy Angela Merkel német kancellár kifejezte-e neki valaha is készségét a kilépési megállapodás újbóli megnyitására, a brit külügyminiszter úgy fogalmazott: a két vezető politikus hajlandó lenne „szemügyre venni a csomag egészét”.

Jeremy Hunt szerint ezzel el lehetne érni, hogy ne legyen szükség az ír–északír határkérdésben problémát okozó tartalékmegoldásra – írja a távirati iroda. Hunt – eltérően a versengést fölényesen vezető Boris ­Johnson volt külügyminisztertől – nem ragaszkodna a kilépés október 31-i dátumához. Viszont ha semmi esélyt nem látna a megegyezésre, megállapodás nélkül lépne ki.

Optimista tárcavezető: Merkelhez és Macronhoz folyamodna
Fotó: Reuters

Egy másik, ugyancsak sorompóba lépő tory politikus, Rory Stewart nemzetközi fejlesztési miniszter viszont ragaszkodik ahhoz, hogy ne legyen új tárgyalás, mivel az EU ezt világossá tette. Szerinte a brexitről szóló döntést az állampolgárok közül reprezentatív módon kiválasztott „bíróságra” kellene bízni, s e testület javaslatát kellene a parlament elé terjeszteni.

A pártvezetői posztért szintén induló Dominic Raab volt brexitügyi miniszter ugyanakkor arra figyelmeztetett a The Guardian szerint, hogy „ha október ­végéig nem lépünk ki, akkor a Konzervatív Párt alaposan benne lesz a slamasztikában”, mivel megrendül a belé vetett közbizalom.

Az ugyancsak versenyben lévő Michael Gove környezetvédelmi miniszter azt ígéri megválasztása esetére, hogy hajlandó lenne hetekkel vagy akár hónapokkal meghosszabbítani a kilépési határidőt egy mindenkinek elfogadható megállapodás elérése érdekében.

Sajid Javid belügyminiszter viszont a kilépési megállapodásra, ezen belül is az ír–északír határellenőrzésről született egyezség szükség szerinti módosítására koncentrál. Ő nem hosszabbítaná meg a határidőt, viszont jelezte, hogy fel kell készülni a megállapodás nélküli brexitre is.

Nehezíti a helyzetet, hogy az EU-val a May kormánya által tavaly novemberben elért brexitmegállapodást és a jövőbeni kapcsolatrendszert vázlatosan körvonalazó politikai nyilatkozatot a londoni alsóház eddig háromszor visszautasította.

A Konzervatív Párt alsóházi frakciójának keményvonalas brexit­tábora mindenekelőtt a megállapodás azon záradékát utasítja el, amelynek alapján az Egyesült Királyság vámuniós viszonyrendszerben maradna az EU-val, ha nem sikerülne időben megkötni egy átfogó kétoldalú kereskedelmi egyezményt. E tartalékmegoldás (backstop) célja az, hogy ebben az esetben se kelljen visszaállítani a rendezési folyamat egyik fő vívmányaként felszámolt ellenőrzést Írország és Észak-Írország 499 kilométeres, jelenleg gyakorlatilag semmiféle fizikai formában nem létező határán, amely a kilépés után az Egyesült Királyság és az EU egyetlen szárazföldi vámhatára lesz.

Vezetőválasztás

Az első frakciószavazáson Boris Johnson végzett az első helyen: a 313 fős tory frakcióból 114-en szavaztak rá.

Hunt a második helyre került 43 szavazattal. Az ez utáni sorrend: Michael Gove 37, Dominic Raab 27, Sajid Javid 23, valamint Rory Stewart 19 vokssal.

A pártvezetői tisztségért eredetileg tízen indultak. Az első fordulóban hárman kiestek, egy jelölt pedig visszalépett, így hatan vesznek részt a holnapi második szavazási körben.

Csak két jelölt maradhat versenyben, és közülük a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg Theresa May utódját a párt és az ország élén.

Ezt a sorrendet tükrözi a legfrissebb közvélemény-kutatás is. Eszerint a brit választók 47 százaléka Boris Johnsont teszi az első helyre, másodikként pedig Jeremy Hunt következik 15 százalékkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.