Ultimátumot kaptak Salviniék

Újra párbeszédbe bocsátkoztak egymással az olasz kormánykoalíciós felek, miután Giuseppe Conte miniszterelnök lemondással fenyegette meg őket. A Liga és az Öt Csillag Mozgalom vezetője között az elmúlt hónapok választási kampánya alatt mérgesedett el a viszony, és a helyi sajtó már kormányválságot és előre hozott választásokat vizionált. A koalíció megremegett annak kapcsán is, hogy az uniós választáson bebizonyosodott: a Liga átvette a vezető szerepet partnerétől.

Zetelaki Réka
2019. 06. 05. 6:50
Rally of European nationalist and far-right parties ahead of EU parliamentary elections in Milan
A Liga vezetője a kampányban. A győzelem óta feszült a viszony Fotó: REUTERS/Alessandro Garofalo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyértelmű jelzést vár az olasz miniszterelnök a két kormánypárttól, hogy akarják-e folytatni a közös munkát – az ultimátumot maga Giuseppe Conte adta az Öt Csillag Mozgalomnak (M5S) és a Ligának.

– Ha a kormányt alkotó két politikai erő nem küld egyértelmű választ a kormányzás folytatására, visszaadom miniszterelnöki megbízatásomat – fogalmazott a pártonkívüli miniszterelnök.

Olaszországban a kormánykoalíció korábbi felállásával ellentétben az elmúlt hónapokban a Liga vált a legnépszerűbb politikai erővé, és május végén megnyerte az európai parlamenti választásokat is. Azonnal elindultak a találgatások, hogy vajon a pártvezető, Matteo Salvini belügyminiszter a népszerűséget meglovagolva nagyobb befolyást akar-e szerezni a kormányban. Az egymás ellen folytatott kampányt és az utóbbi időben megjelenő ellentéteket tekintetbe véve ez nem volt irreális felvetés. Az olasz sajtó ráadásul jelezte, hogy Salvini és az M5S-t vezető Luigi di Maio hetek óta nem állt szóba egymással. Azt is meglebegtették, hogy Di Maio hajlandó lenne átadni a Ligának egyes, a mozgalma által vezetett tárcákat a kormányzás folytatása érdekében.

A Liga vezetője a kampányban. A győzelem óta feszült a viszony
Fotó: REUTERS/Alessandro Garofalo

Tegnap a kormányfő nyomására egy telefonbeszélgetés vetett véget a patthelyzetnek, bár olasz elemzők szerint még messze van a megoldás. A két pártvezető egyeztetését követően mindenesetre Salvini kijelentette, nem célja a kormánykoalíció felrúgása.

– Ami engem illet, a kormány folytatja munkáját, nincsen vesztegetni való idő – idézte a politikust a távirati iroda. Di Maio szintén jelezte, szeretné, hogy a koalíció tovább éljen, ő maga pedig készen áll a tárgyalóasztalhoz ülni és elkezdeni a munkát. – Készek vagyunk megvitatni a Liga javaslatát az egykulcsos adóról és a helyi önkormányzatok jogköreinek kibővítéséről – mondta a Corriere della Serának a korábban kifogásolt javaslatokról. Később az ANSA olasz hírügynökség arról is beszámolt, a két fél bizonyos kérdésekben már meg is egyezett.

Conte egyébként egy újabb, második kormányzási szakasz elindítását kérte a koalíciós pártoktól, kiemelve, hogy a következő időszakban egységes döntésekre van szükség. A miniszterelnök elsősorban az olasz költségvetési programok kidolgozásában vár megoldást. Az olasz gazdaság egyáltalán nincs jó helyzetben. A római kormány a héten várja az Európai Bizottságtól a kötelezettségszegési eljárás megindítását a túl magas költségvetési hiány miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.