Ursula von der Leyen: Egyes témákban nem lesz az unióban egyetértés

A migrációt és a jogállamiságot is szóba hozta Ursula von der Leyen csütörtökön Varsóban, mielőbb tárgyalt a lengyel kormányfővel, Mateusz Morawieckivel; az Európai Bizottság megválasztott elnöke kijelentette: egyes témákban nem lesz az unióban egyetértés, de meg kell hallgatni egymást.

Forrás: MTI2019. 07. 25. 14:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó napirendjét ismertetve, von der Leyen három fő témaként a kiegyensúlyozott fejlődést, a jólétet és a biztonságot említette. Egyéb megvitatandó kérdésekről beszélve kijelentette: „egyes témákban egyetértünk, egyesekben bizonyára nem, akadnak olyan nehéz témák, mint a migráció és a jogállamiság”.

„Fontos, hogy meghallgassuk egymást, hogy tisztelettel viszonyuljunk egymáshoz, és soha ne feledjük el, miért vagyunk az Európai Unióban” – fűzte hozzá.

A közös európai értékekről beszélve megemlítette a lengyel Szolidaritás mozgalom által az 1989-es rendszerváltás előtt képviselt eszméket, a szabadságot, a jog, az emberi méltóság tiszteletben tartását.

„Ezért szem előtt kell tartani, hogy az asztal azonos oldalán ülünk (...), ha magunk körül nézünk a világban, megértjük, hogy ezek a kulcsfontosságú értékek védelemre szorulnak” – fogalmazott.

A biztonsági kérdéskörről a volt német védelmi miniszter elmondta: a közös védelmet „mindig is a legnagyobb mértékben a NATO vállalja, ez a világ legerősebb szövetsége”. Rámutatva, hogy a 29 NATO-tagállam közül 21 az EU-nak is tagja, leszögezte: az észak-atlanti szövetségen belül „szükség van erős uniós pillérre”. E vonatkozásban „intenzív munkát” helyezett kilátásba a PECSO nevű uniós biztonságpolitikai projekt fejlesztésében.

Mateusz Morawiecki a napirendi témák közül kiemelte az európai bizottsági posztok betöltését. Lengyelország még nem jelentette be, kit jelöl biztosi posztra, a döntést a neki jutott terület jellegétől teszi függővé. Morawiecki korábban „erős, gazdasággal összefüggő poszt” betöltésének szándékáról beszélt.

A miniszterelnök a sajtókonferencián reményének adott hangot, hogy von der Leyennel együtt Varsó „új fejezetet nyithat” az EU-ban, együtt alkotják majd „a kompromisszumos Európát”, melyben kölcsönös megértés lesz sok témában, a kereskedelem, az energia, a gazdaság, az innovációk ügyeiben.

Varsó a második európai főváros Párizs után, amelybe az EB leendő elnöke megválasztása után látogatott. A varsói sajtókonferenciáján von der Leyen bejelentette, hogy európai körútjának következő állomása Horvátország lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.