Védőfelszerelések – csináld magad akcióban

Az új típusú koronavírus csapást mér a nemzetközi együttműködésre is: a világ országainak legalább egynegyede tiltólistára tette az orvosi eszközeik exportját. A korábban ruházati cikkeket, kozmetikumokat vagy elektronikai eszközöket és autókat gyártó vállalatok tömegesen térnek át egészségügyi felszerelések készítésére. Az eszközök hiányával ugyanakkor egyelőre nehéz mit kezdeni, és a legnagyobb veszélyben a saját gyártókapacitással nem rendelkező államok lehetnek.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 04. 02. 11:50
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Március végéig világszerte legalább 54 ország jelentett be exporttilalmat az orvosi eszközökre. A koronavírus-járvány terjedése miatt az államok kereskedelmi korlátozásokhoz nyúlnak, hogy megakadályozzák a szájmaszkok, védőfelszerelések, fertőtlenítők, lélegeztetőgépek és egyéb eszközök kijutását, így próbálva gátat szabni a náluk fellépő hiánynak. A svájci St. Gallen-i Egyetem kutatása szerint a helyzet különösen veszélyes lehet a fejlődő országok számára, mert nem áll rendelkezésükre saját gyártókapacitás, az exporttilalom miatt pedig számos eszköz piaca leszűkült.

– Az Európai Unión belül kell tartanunk mindazokat a védőfelszereléseket, amire szükségünk van. Ezeket kizárólag az EU kormányainak a jóváhagyásával lehet exportálni – mondta március közepén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A hatalmas kereslet és a globális hiány ahhoz vezetett, hogy az árak akár a tízszeresére növekedtek, az országok pedig igyekeznek egymás elől megszerezni a még elérhető felszereléseket. Az Egyesült Államokban olyan nagy lett a szájmaszkhiány, hogy az orvosok a közösségi hálón a lakosságtól kérnek segítséget a beszerzéshez. Ahogy egyre tovább húzódik a járvány, a világ számos vállalata kezd átállni orvosi eszközök gyártására. A helyzetben rejlő lehetőségeket talán Peking ismerte fel a leghamarabb, ahogy a járvány gócpontjai átkerültek Kínából Nyugat-Európába és az Egyesült Államokba. Több száz kínai gyár állt át nyomban a maszkkészítésre, egy hónapja már kilencezer gyártóról volt adat. – Napi 60-70 ezer szájmaszk gyártása egyenértékű azzal, mintha pénzt nyomtatnánk – mondta egy kínai vállalati illetékes.

Kína már a járvány kirobbanása előtt is a világpiaci kereslet mintegy felét elégítette ki, de most tovább növeli a kapacitásait. A kérdés az, Peking tud-e elegendő eszközt gyártani ahhoz, hogy ez nemcsak a belső szükségleteit fedezze, de jusson belőle exportra is. A világ más részei is rohamos tempót diktálnak. Az 1972 óta működő amerikai 3M két hónap alatt megkétszerezte a gyártást, mára havi százmillió N95-ös maszkot készít. Egyre több, eredetileg más ágazatban működő cég áll át a koronavírus miatti rendkívüli üzemmódra: szájmaszkokat készít a sportcipőiről híres amerikai New Balance, a ruházati luxuscikkeiről ismert olasz ­Prada, de a világ legnagyobb elektromos­autó-gyártója, a kínai BYD, illetve a vadászgépeket tervező Chengdu Aircraft is. A New ­Balance a mottóját is megváltoztatta: „Tegnap cipőket készítettünk. Ma maszkokat.” Az LVMH francia luxusipari ­óriás – amelyhez olyan márkák tartoznak, mint a Louis ­Vuitton vagy Christian Dior – a kozmetikai gyárai­ban áttért a kézfertőtlenítők készítésére. A világ autó­gyárai a lélegeztetőgépek, illetve a maszkok készítéséhez szükséges berendezésekre váltanak – így tett a japán Toyota, a General Motors, a ­FIAT–Chrysler, a Ford és a Rolls-Royce is.

Vannak ugyanakkor példák a nemzetközi együttműködésre is a nehéz időkben. A kínai Alibaba alapítója, Jack Ma több millió szájmaszkot adományozott Európának és Afrikának, a Huawei pedig védőeszközökkel segítette Írországot. Törökország tegnap jelentette be, hogy a két, járvánnyal leginkább sújtott európai ország, Olaszország és Spanyolország számára küld segélyszállítmányokat. Szintén tegnap küldött Oroszország szájmaszkokkal és más eszközökkel teli repülőgépeket az Egyesült Államokba. A segítség nem teljesen önzetlen: az együttműködés jegyében Moszkvában abban reménykednek, hogy amikor az amerikai gyártósorok felpörögnek, szükség esetén viszonozni tudják majd az orosz felajánlást. A szállítmányt Vlagyimir Putyin elnök hétfői telefonbeszélgetésük során ajánlotta fel amerikai kollégájának, Donald Trumpnak, aki köszönettel elfogadta a humanitárius természetű segítséget, sőt washingtoni sajtótájékoztatóján említést is tett erről.

Érkeznek a kínai szállítmányok

– Hat repülőgép érkezik Budapestre, és többek között 12 millió maszkot, harmincezer overallt és kétszázezer arcvédőt hoznak Kínából – jelentette be tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Fedélzetükön egy komplett gyártósor is van, amely biztosítani fogja a maszkok folyamatos utánpótlását az elkövetkező hetekben, hónapokban. A tárcavezető kifejtette: a világjárvánnyal szembeni egészségügyi védekezés nagyon fontos fokmérője, illetve előfeltétele, hogy megfelelő számú és minőségű védőfelszereléssel rendelkezzenek az orvosok és az ápolók. A következő napokban több mint tíz repülőgépet várnak Magyarországra, hogy lélegeztetőgépeket, és a védekezéshez szükséges eszközöket, maszkokat, arcvédőket, szemüvegeket, kesztyűket hozzanak. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.