Vérengzés rendőrruhában

Nem teljesen egyértelműek egyelőre a Kanada történelmének egyik legvéresebb merényleteként emlegetett ámokfutás részletei. A hatóságok azt ugyanakkor megerősítették, hogy az Új-Skócia tartományban több helyszínen is egyenruhában lövöldöző férfi 16 ember életét oltotta ki, mielőtt a rendőrök végeztek volna vele.

2020. 04. 20. 16:44
null
Enfield, 2020. április 20. Kanadai rendőrök a feltételezett tettest próbálják meg ártalmatlanná tenni egy benzinkúton, az új-skóciai Enfieldben 2020. április 19-én. Híradások szerint az 51 éves Gabriel Wortman rendőrnek öltözve több helyszínen legalább 16 embert megölt a kanadai tartományban a 12 órán át tartó ámokfutása során. A bűncselekmény-sorozat helyi idő szerint április 18-án, éjfél előtt kezdődött az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában, 130 kilométerre északra Halifaxtól. A rendőrség közölte, hogy Wortman meghalt, de egyelőre nem tudni, hogy rendőrök lőtték le egy benzinkútnál, vagy saját kezével vetett véget életének. MTI/AP/The Canadian Press/Tim Krochak Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Tim Krochak
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országunk történelmének egyik legborzalmasabb tömeggyilkossága – ilyen és ehhez hasonló címlapokkal jelentek meg hétfőn az észak-amerikai ország napilapjai azt követően, hogy a hét végén egy középkorú férfi a jórészt az Új-Skócia-félszigeten elterülő délkelet-kanadai tartomány több pontján is lövöldözött, majd emberekkel végzett. Az Atlanti-óceán partján fekvő Portapique városkában kezdődő, legalább 12 órán tartó ámokfutás elkövetőjeként a hatóságok a fogtechnikusként dolgozó Gabriel Wortmant azonosították. A tájékoztatás szerint a helyszínre érkező rendőrök végeztek az 51 éves férfival. A rendőrruhát viselő, illetve a helyszínek között egy rendőrautóhoz hasonló gépjárművel közlekedő elkövető 16 fő, köztük egy rendőrnő életét oltotta ki.

A sajtó hétfőn is „legkevesebb” 17 halottról írt, ami elsősorban annak az oka, hogy a rendőrség még két nappal a bűncselekménysorozat kezdete után sem volt biztos abban, hogy a vérengzés minden helyszínéről tudomása van-e. A nyomozás továbbra is tart, és nem tartják kizártnak, hogy további áldozatokra derül fény. A rendőrség lakossági bejelentések után vonult ki az első bűntény helyszínére, ahol több holttestet és sebesültet találtak, több épület pedig lángokban állt. A tettes ugyanakkor a hatóságok kiérkezéséig már továbbállt, és más helyszíneken folytatta a gyilkolást.

Chris Leather kanadai rendőrfőnök ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: semmi jel nem utal arra, hogy a lövöldözés kapcsolatba hozható lenne a terrorizmussal. Ehelyett inkább úgy tűnik, Wortman válogatás nélkül gyilkolt. Mint hangsúlyozta, egyelőre nem tudni, mi lehetett a férfi indítéka, ahogy arra sincs bizonyíték, hogy a tettes ismerte-e személyesen az áldozatait. A forgatókönyvek között az is felmerült, hogy az első helyszínen talált áldozatokkal kapcsolatban állhatott, utána pedig válogatás nélkül ölt.

Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Tim Krochak

A mészárlás mindenesetre az egész országot sokkolta, főleg hogy a kevesebb mint egymilliós Új-Skóciát mostanáig az ország egyik legnyugalmasabb tartományaként tartották számon. Míg az ilyen, illetve az ehhez hasonló esetekre az Egyesült Államokban majdhogynem mindennaposak, Kanada történelmében alig van példa tömeggyilkosságra, illetve a mostanihoz hasonló ámokfutásra.

A kanadai sajtó az esetet az 1989-es montreali vérengzéshez hasonlítja, amely máig tartó mély nyomot hagyott a társadalom kollektív emlékezetében. Akkor a Québec tartomány legnépesebb városának egyik egyetemén egy apai ágon algériai származású nőgyűlölő férfi 14 nővel végzett, további 13-at pedig megsebesített, mielőtt magával is végzett volna. Az eset után két évvel a kanadai parlament a vérengzés dátumát, december 6-át a nőket ért erőszak elleni napnak nyilvánította. Ahogyan a montreali vérengzés több mint harminc év távlatában sem merült feledésbe, várhatóan az új-skóciai ámokfutó vérengzésén sem teszik túl magukat egyhamar a helybéliek.

– Az eset hatása a tartomány minden szegletében érződik – fogalmazott Lee Bergerman új-skóciai rendőrfőnök. A kanadai királyi lovasrendőrség tagjai minden tartományból részvétüket fejezték ki elhunyt kollégájuk családjának. Heidi Stevenson 23 éve dolgozott rendőrként, két gyermeket hagyott hátra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.