Washington a Huaweijel fenyegetőzik

Mártonffy Attila
2020. 02. 18. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington azzal fenyegetőzik, hogy megszakítja a hírszerzési együttműködést és információmegosztást azokkal az európai országokkal, amelyek bevonják a Huawei kínai távközlési óriás­céget ötödik generációs (5G) mobilhálózatuk kiépítésébe – tolmácsolta vasárnap Donald Trump amerikai elnök szavait az Egyesült Államok berlini nagykövete a Twitter internetes közösségi üzenőfelületen. Richard Grenell az MTI szerint közölte: Trump az Airforce One elnöki magánrepülőgépről személyesen hívta fel, hogy egyértelművé tegye álláspontját, amely szerint a kínai óriáscég kémkedésre használja fel a megszerzett adatokat, így nem méltó a bizalomra. Az elnök úgy ítéli meg, hogy a kínai cég technológiáját használó országok veszélybe sodorják azt az együttműködést, amelynek részeként az Egyesült Államok hírszerzési értesüléseket és más információkat oszt meg partnereivel a legmagasabb szinten.

Washington régóta próbálja elérni az európai országoknál, hogy ne adjanak szerepet a Huaweinek 5G-s mobilhálózatok kiépítésében. Az Egyesült Államok kulcsfontosságú európai szövetségesei, köztük Franciaország és az Egyesült Királyság mindazonáltal eddig azt mondták, nem kívánják megakadályozni a kínai konszern részvételét az ilyen jellegű hálózatok létrehozásában, de korlátozásokat érvényesítenek. A Telecoms.com független brit online távközlési híroldal arra hívja fel a figyelmet, hogy a következő ország Németország lehet, amely ultimátumot kap Amerikától az ügyben, bár erről még nincs hivatalos megerősítés. Angela Merkel német kancellár korábban kijelentette, hogy nem dönt a kérdésben a márciusi uniós csúcstalálkozóig.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szombaton, az 56. Müncheni biztonságpolitikai konferencián a Huaweit és más, államilag támogatott kínai technológiai cégeket a kínai hírszerzés trójai falovainak nevezett, hozzátéve, hogy a Huawei által megszerzett információk a Kínai Kommunista Párthoz kerülnek. Pompeo kínai kollégája, Vang Ji (Wang Yi) ezzel szemben arra szólította fel az európai kormányokat, hogy az ügyben részrehajlás nélkül döntsenek. Az Egyesült Államok a Huaweit 2019-ben tiltólistára tette azzal az indokkal, hogy megszegte az Irán elleni szankciókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.