Weber most kezdett el igazán kampányolni

Mesébe illő karrierutat járhat be a bajor Manfred Weber, amennyiben az Euró­pai Bizottság elnöki székébe kerül.

Judi Tamara
2019. 03. 07. 7:48
German conservative Weber, leader of the European People's Party in the European Parliament and top candidate for the European elections attends the party's Group Bureau meeting in Athens
GREECE-EU/WEBER-JOBS Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mesébe illő karrierutat járhat be a bajor Manfred Weber, amennyiben az Euró­pai Bizottság elnöki székébe kerül. A politikusnak ugyanis egyáltalán nincs kormányzati tapasztalata: a müncheni tartományi ülésből már 2004-ben az Euró­pai Parlamentbe került, ahol jelenleg is ő a néppárt valaha volt legfiatalabb frakcióvezetője.

A kritikusok szerint bár prominens tagja a Keresztényszociális Uniónak, és nem mellesleg Angela Merkel kancellár bizalmát is élvezi, Webernek nincs sok köze a „nagypolitikához”, és egyfajta kakukktojás lenne az unió legmagasabb rangú vezetőinek sorában.

Hogy csak a legutóbbi bizottsági elnököket említsük: a portugál José Manuel Barroso külügyminiszteri és miniszterelnöki pozíciót is viselt megválasztása előtt, Jean-Claude ­Juncker pedig majdnem húsz évig volt Luxemburg kormányfője, illetve 2013-ig az eurócsoport elnöki székét tudhatta magáénak.

Fotó: Reuters

Nemhiába írta nemrég a brüsszeli Politico, hogy Juncker sem teljesen elégedett a néppárti csúcsjelölt személyével, és nívósabb politikai tapasztalattal rendelkező utódot szeretne.

Az európai kampány finisében Webernek mindenesetre jól jöhetnek a Fidesznek adott ultimátumok, ugyanis legnagyobb ellenfele, a szocialista Frans Timmermans – illetve az Európai Parlament teljes baloldali közössége – eddig is gyakran vetette a szemére, hogy túlságosan „elnéző” Orbán Viktorral. Emlékezetes, hogy Timmermans a kampányát is egy fura matematikai egyenlettel indította: „Európai Néppárt plusz Weber egyenlő Orbánnal, aki Kaczynski­vel azonos.”

Alig egy napja pedig az Európai Zöldek részéről fogalmazták meg, hogy Weber kevésbé szavahihető jogállamisági kérdésekben, amíg „a Fidesz-problémát” sem tudja rendezni.

Ezek komoly kritikák egy olyan leendő bizottsági elnökkel szemben, aki – politikai tapasztalat szempontjából – amúgy is lépéshátrányból indul az euró­pai választáson.

A keresztény kontinens

A menekültkérdés a 2019-es választási év első számú témája – mondta az európai parlamenti választással kapcsolatban Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa szerint pontosan tudni kell, ki tartózkodik az EU területén, ezért gondoskodni kell a külső határ ellenőrzéséről. Kijelentette, hogy az EU továbbra is fogad menekülteket, korlátozott időre és kontingensekben, előre meghatározott létszámú csoportokban, aláhúzva, hogy Euró­pa „keresztény kontinens”. ­Annegret Kramp-Karren­bauer, a testvérpárt CDU elnöke szerint az EU-nak csak olyan nagy jelentőségű ügyekkel kellene foglalkoznia, mint a külső határ védelme. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.