WHO: Idén még biztos nem lesz globális nyájimmunitás

Az Egyesült Államokban már kilencmillió ember megkapta a koronavírus elleni vakcina első dózisát.

Magyar Nemzet
Forrás: Deutsche Welle, MTI2021. 01. 12. 8:48
BIDEN, Joe
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beadatja magának a koronavírus elleni vakcina második adagját delaware-i otthonától nem messze, egy newarki kórházban. Fotó: Susan Walsh Forrás: MTI/AP/
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig csaknem kilencmillió amerikai kapta meg a koronavírus elleni vakcina első dózisát az Egyesült Államokban – közölte hétfőn az amerikai betegség-ellenőrzési és -megelőzési központ (CDC). A tájékoztatás szerint ez a mennyiség a tagállamok között szétosztott oltóanyag kevesebb mint harmadának felel meg. Az ország gyógyszerfelügyeleti hatósága (FDA) már két vakcinát is engedélyezett, ennek ellenére

az oltókampány a tervezettnél lassabban halad.

Az FDA korábban a Moderna amerikai gyógyszergyártó cég, illetve az amerikai Pfizer gyógyszergyár és a német BioNTech biotechnológiai cég közös fejlesztésű, koronavírus elleni oltóanyagának szükséghelyzeti alkalmazását hagyta jóvá.

Megkongatta a vészharangot többek között Bill de Blasio, New York polgármestere, aki szerint a metropolisz hamarosan kifogy az oltóanyagból. A polgármester deklarált célja, hogy január végéig egymillió New York-i legyen beoltva.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök, aki január 20-án lép hivatalba, nemrég közölte, hogy fontolgatja több oltóanyag elérhetővé tételét a tagállamok számára abból a szövetségi tartalékból, amelyet a második dózis biztosítása érdekében halmoztak fel. Mindkét jóváhagyott vakcina esetében 3-4 hétnek kell eltelnie az első és a második adag oltóanyag beadása között.

Newark, 2021. január 11.
Joe Biden megválasztott amerikai elnök beadatja magának a koronavírus elleni vakcina második adagját delaware-i otthonától nem messze, egy newarki kórházban 2021. január 11-én
MTI/AP/Susan Walsh

A koronavírus okozta, Covid–19 nevű betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol már 22 557 929-en fertőződtek meg, és 375 838-an haltak meg a kórban.

A világ minden táján megkezdődött oltási kampány ellenére nem fog kialakulni globális nyájimmunitás az év végére

– jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető tudósa, az indiai Soumya Swaminathan. Mint mondta, amíg a fejlődő országok csak korlátozottan férnek hozzá a koronavírus elleni vakcinákhoz, illetve nagy a szkepticizmus az oltóanyagokkal szemben, s fennáll a vírusmutációk kialakulásának kockázata, addig nehezen fog kialakulni a világ védettsége. A tudós hangsúlyozta a maszkviselés, a kézmosás és a távolságtartás fontosságát. Méltatta ugyanakkor a kutatók által megtett hatalmas előrelépést a biztonságos és hatékony vakcinák kifejlesztésében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.