Zelenszkij aggodalmának adott hangot a feketedobozok Iránban történő elemzése kapcsán

Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy megkapja a Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállító repülőgép feketedobozait abban az esetben, ha Iránban nem sikerül kinyerni a rajtuk lévő információkat – jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy vasárnap este sugárzott tévéinterjúban.

Forrás: MTI2020. 02. 02. 21:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő az 1+1 ukrán televíziónak adott nyilatkozatában elmondta: az iráni fél felajánlotta, hogy ukrán szakértők vegyenek részt a helyszínen a katasztrófában megrongálódott, a gép repülési adatainak, illetve a pilótafülkében elhangzott beszélgetések rögzítésére hivatott feketodobozok dekódolásában, s az ukrán szakértők hétfőn el is utaznak Iránba.

Zelenszkij ugyanakkor emlékeztetett: korábban az ukrán szakértők véleménye az volt, hogy az iráni laboratórium technikailag nem alkalmas a súlyosan sérült adatrögzítőkből az adatok kinyerésére.

Zelenszkij emlékeztetett továbbá arra is, hogy az iráni elnök utolsó megbeszélésükkor biztosította afelől: amennyiben nem sikerül kinyerniük megfelelően az adatokat a feketedobozokból, átadják őket Ukrajnának.

„Az iráni elnök a szavát adta nekem, hogy bármilyen tárgyat, bizonyítékot megosztanak velünk, és elvihetjük a feketedobozokat is. Ezért úgy gondolom, hogy ha a szakembereink odarepülnek, felhatalmazással kell rendelkezniük arra, hogy amennyiben hiányosan dekódolják a feketedobozokat, akkor elhozhassák őket” – jelentette ki az ukrán elnök.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó járata január 8-án zuhant le nem sokkal felszállás után. A tragédiában 176-an vesztették életüket. Irán eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy a gép balesetet szenvedett, majd pár nappal később beismerte, hogy a Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből.

Január 19-én Haszan Rezaifár, az iráni polgári repülési szervezetnek a balesetek kivizsgálásáért felelős igazgatója kijelentette, hogy – a korábbi hírekkel ellentétben – Irán egyelőre nem adja át sem Ukrajnának, sem Franciaországnak a katasztrófában megsérült feketedobozokat, hanem megpróbálja előbb saját maga megnyitni és leolvasni az adatokat róluk.

Kijev ezt megelőzően több ízben kérte Irántól, hogy adja át neki a feketedobozokat, jelezve, hogy Kijevben is van olyan speciális laboratórium, mint Franciaországban, amelyben képesek megnyitni a súlyosan megrongálódott adatrögzítőket. Az iráni bejelentés után Kijev ismét közölte, hogy tovább konzultál Teheránnal a feketedobozok ukrán szakértőknek való átadásáról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.