Maszk nélkül, zokogva ünnepelte a tömeg Kim Dzsong Unt

Az észak-koreai katonai parádén a vezető békés hangnemet ütött meg, de új ballisztikus rakéták is feltűntek.

Magyar Nemzet
2020. 10. 10. 19:14
KIM Dzsong Un
Kim Dzsongun öltönyben, nyakkendőben. Csak semmi lazaság! Fotó: - Forrás: MTI/AP/KRT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvételről vetítette le az észak-koreai állami televízió, ahogy az ország katonai parádéval ünnepelte a munkapárt alapításának évfordulóját. A képsorokat több internetes oldal is közvetítette. A szakértők ilyenkor árgus szemekkel figyelik, hogy milyen hangnemben beszél Kim Dzsong Un és milyen új fejlesztésű fegyverek mutatkoznak be. Bár korábban még halálhírét is keltették és súlyos betegségéről számoltak be, úgy tűnik, az észak-koreai vezető jó egészségnek örvend. Szürke, nyugatias szabású öltönyében magabiztosan intézett beszédet az összegyűlt tömeghez, amely már néhány perc után zokogásban tört ki és hangos ovációval ünnepelte vezérét.

Kim Dzsong Un ezúttal nem volt túl harcias. Kiemelte ugyan, hogy elrettentésként folytatják hadseregük megerősítését, de tartózkodott a fenyegetéstől.

Sőt, az egész világnak jó egészséget kívánt a gonosz vírussal folytatott küzdelemben.

Észak-Koreában hivatalosan még egyetlen Covid–19-fertőzött sincs, a határon állítólag tűzparancs van érvényben. Nemrégiben egy dél-koreai tisztségviselővel végeztek a határőrök, miután véletlenül északi vizekre tévedt a hajójával. Szakértők azonban kételkednek az információk hitelességében.

A katonai parádén mindenesetre senki nem viselt maszkot, és a fizikai távolságtartásra sem ügyeltek.

A látványos felvonulást ezúttal – egyelőre ismeretlen okból –napfelkelte előtt, a hajnali órákban rendezték. Az eseményre a koronavírus-járvány miatt külföldi újságírókat és vezetőket sem hívtak meg, így az elemzők most kizárólag a nyilvánosságra hozott felvételekre támaszkodhattak. Ez alapján úgy tűnik, új interkontinentális ballisztikus rakéta is feltűnt, melyet egy legalább 22 kerekű járművön szállítottak, és nagyobb volt bármely korábban bemutatott társánál.

Legutóbb 2017-ben fordult elő, hogy az észak-koreai állami televízió élőben közvetítette a parádét, akkor például ballisztikus rakéták is feltűntek a képernyőn. Ezt követően csak felvételről sugározták az eseményeket.

Szakértők előzetesen arra számítottak, hogy Kim Dzsong Un idén nem veri nagy dobra a katonai parádét, kivár a novemberi amerikai elnökválasztások eredményével. Az észak-koreai vezető legutóbb tavaly februárban találkozott Donald Trump amerikai elnökkel, és bár tárgyalásaik zátonyra futottak, a konfliktus alábbhagyott, például azóta nukleáris- és rakétatesztek sem voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.