Covid-gyanús volt, lelőtték és elégették az észak-koreaiak

Észak-Koreában nyílt tűzparancs van érvényben a határsértők likvidálására.

Mártonffy Attila
2020. 09. 24. 12:46
North Korean leader Kim Jong Un guides on the spot the underwater test-fire of strategic submarine ballistic missile
Csapatmozgásokat figyel az észak-koreai vezető Fotó: KCNA KCNA Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-koreai határőrök lelőtték majd elhamvasztották a dél-koreai tengerészeti és halászati minisztérium negyvenhét éves tisztviselőjét, miután a férfi szeptember 21-én eddig ismeretlen okból egy megfigyelő hajón átlépte a két ország közötti tengeri demarkációs vonalat, és eltűnt – közölte a szöuli védelmi minisztérium. A holttestet már a dél-koreai vizeken találták meg, tíz kilométerre délre a választóvonaltól – írja a Reuters brit hírügynökség. An Jang Ho altábornagy, a dél-koreai hadsereg egyesített vezérkari főnökségének magas rangú tisztje szerint a katonai felderítés vizsgálódásai arra mutatnak, hogy

az északi területre keveredett halászati tisztviselőt a határtól 38 kilométernyire északra kifaggatták, majd lelőtték, ezt követően holttestét olajjal leöntötték és felgyújtották.

Más bizonyítékok arra utalnak, hogy az áldozat át akart szökni Észak-Koreába. A dél-koreai hadsereg magyarázatot kérve nyilatkozatban ítélte el az incidenst, és követelte Phenjantól a felelősök szigorú megbüntetését. Válasz mindeddig nem érkezett.

A brutális gyilkosság pontos oka ugyan nem ismert, nagy valószínűséggel azonban összefüggésben állhat azzal, hogy Észak-Korea minden eszközzel meg akarja akadályozni a koronavírus-járvány átterjedését. A feltételezést megerősítette az amerikai hadsereg Dél-Koreában állomásozó csapatainak parancsnoka is, aki szerint az északi határőröknek nyílt tűzparancsot adtak ki a határsértők likvidálására. Chad O’Carroll, az északi fejleményeket figyelemmel kísérő Korea Kockázati Csoport vezetője úgy véli,

Phenjan valószínűleg így akarja megakadályozni, hogy a vírus esetleges beszivárgása megzavarja az október 10-re tervezett katonai parádét, amelyet az észak-koreai Munkapárt alapításának évfordulója alkalmából tartanak.

– Sok szempontból a parádé nagy kockázatot jelent, és az e fölötti paranoia nyomán lőnek mindenre, ami mozog – írta Twitter-üzenetében.

A pánik arra vezethető vissza, hogy egy három éve délre dezertált észak-koreai júliusban megpróbált visszaszökni Észak-Koreába, és vírusgyanú miatt a teljes határvárost szigorú vesztegzár alá vették. Később kiderült, hogy a határsértő teszteredménye negatív lett. Egyébként nem ez az első, katonák által elkövetett gyilkosság Észak-Koreában vagy az ország tengeri határain. 2008-ban agyonlőttek egy a Kumgang-hegyi síparadicsomban pihenő dél-koreai turistát, aki lezárt területre tévedt. 2010 márciusában pedig 46 tengerész és két tengerészgyalogos vesztette életét egy megtorpedózott dél-koreai hadihajón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.