időjárás 4°C Nándor 2021. October 19.
logo

Elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas karmester

Magyar Nemzet
2021.09.19. 19:43 2021.09.19. 19:57
Elhunyt Ligeti András Kossuth-díjas karmester

Ligeti Andrást tizenhét évesen vették fel a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára, ahol hegedűszakon, majd a karmesterképzőn szerzett diplomát.
Pályafutását a Magyar Állami Operaház koncertmestereként, majd karmestereként kezdte, ezzel egy időben számos rangos hegedűversenyen ért el első helyezést. 1980-tól Solti-ösztöndíjasként Karl Österreichernél tanult Bécsben, majd 1986-tól Claudio Abbado asszisztenseként a Mahler Ifjúsági Zenekart irányította.
Az 1990-es években több 20. századi zeneszerző ősbemutatóját dirigálta, köztük Kurtág György, Igor Sztravinszkij műveit, nemzetközi elismertségét Bartók-interpretációival szerezte. 

Rendszeresen visszatérő vendégkarmestere volt a BBC, az izraeli, a dortmundi és a bergeni filharmonikusoknak, több alkalommal vezényelte a Suisse Romande zenekart.

Három éven át a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának igazgató-karmestere volt. 1997 és 2007 között a Matáv, majd a Telekom Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként tevékenykedett, irányításával az együttes külföldön is komoly elismertséget szerzett.
Egyetemi docensként éveken át irányította a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola karmesterképző munkáját. 2005-ben a Taipei Szimfonikus Zenekar főzeneigazgatója lett.
Karmesterként rendkívül széles repertoárral rendelkezett, barokk és klasszicista szerzőktől a 20. századi művekig. Művészetét számos rádió- és hanglemezfelvétel örökítette meg. Munkássága elismeréseként több rangos kitüntetésben – Bartók Béla-, Pásztory Ditta-díj, Liszt Ferenc-díj, Érdemes Művész, Kossuth-díj – részesült.