Elhunyt Stefan Soltész karmester

A hallgatag asszony című előadás alatt rosszul lett és összeesett a színpadon.

Magyar Nemzet
2022. 07. 23. 10:45
null
Stefan Soltész
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Strauss A hallgatag asszony című előadása alatt rosszul lett és összeesett a színpadon pénteken este a Müncheni Nemzeti Színházban Stefan Soltész karmester. A 74 éves, magyar származású Stefan Soltész életét később nem tudták megmenteni, nem sokkal később meghalt. A hírt a Bajor Állami Operaház jelentette be a Facebook-oldalán.

Nyíregyházán született 1949-ben. 1956-ban szüleivel Ausztriába került, itt végzett a Bécsi Zeneművészeti Főiskolán. Karmesteri pályáját a Theater an der Wienben kezdte 1971-ben, majd 1973 és 1983 között a Staatsoperben vezényelt. Grazban is dolgozott, a Salzburgi Ünnepi Játékokon pedig Karl Böhm, Herbert von Karajan és Christoph van Dohnányi asszisztense is volt. 1985-ig Hamburgban, majd a Deutsche Opernél volt állandó karmester. 1991-ben kinevezték a Flamand Opera igazgatójának 1997–2013-ig vezette zenei igazgatóként az Esseni Filharmonikus Zenekart, emellett az Aalto Theatre művészeti igazgatója is volt. 2012-ben a Braunschweigi Állami Zenekar (Staatsorchester Braunschweig) tiszteletbeli karmesternek nevezte ki. 2012-től szabadúszó volt, Európa-szerte számos helyszínen lépett fel. Különösen kedvelte a késő német romantikát Wagnerrel és Strauss-szal.

Richard Strauss Arabella című operáját vezényelte először a Magyar Állami Operaházban, de dirigálta többek közt A rózsalovag, az Elektra és legutóbb idén március-áprilisban Az árnyék nélküli asszony előadásait is. Mások mellett Aribert Reimann Learjének magyarországi premierje is a nevéhez fűződik, az elmúlt évadban pedig Mahler VIII. szimfóniáját és a Fidelio félig szcenírozott előadását is vezényelte az Eiffel Műhelyházban.

Borítókép: Stefan Soltész (Fotó: Opera.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.