Dörner György 70. születésnapját ünnepli

Hetvenéves lett a Kossuth-díjas színművész, az Újszínház igazgatója. Dörner György kerek születésnapja alkalmából a Mandiner készített vele interjút.

Forrás: Mandiner.hu2023. 12. 09. 20:00
Dörner György Újszínház
Dörner György Újszínház Fotó: Földházi Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetés a gyermekkori emlékek felidézésével indul, melyekből különösen kedvesként a focit és azt említi meg, amikor megtanult gitározni. Dörner György szerint gyermekkora óta nem sokat változott, kedvenc étele például még mindig a pecsenyezsíros kenyér.

Dörner György Újszínház
Az Újszínházat 2011-óta Dörner György vezeti (Fotó: Földházi Árpád)

Szóba kerül a színház is. Dörner György elárulta: a Karnyónét akárhányszor, újra és újra meg tudná rendezni. Egyfajta összegzést is megfogalmaz: 

Egy jó műnek – legyen az színdarab, regény, vers vagy bármi – az az ismérve, hogy mindig ugyanolyan jó. Kortalan. Bármely életszakaszában is találkozzon vele az ember, mindig minőségi. Beethoven vagy Bach ma is ugyanolyan élvezhető, mint fiatalként. De említhetném Rameau-t is, aki zseniális zenéket írt; kevéssé ismerik ugyan, de nagyszerű. Most például A gáláns Indiákat hallgatom tőle egyfolytában, mert bele vagyok zúgva. Tehát minden, ami valóban jó, az kortalan.

 

Példaképei mellett megemlíti hobbiját, a vitorlázást is, és hogy mennyire rosszul érintette, mikor az Újszínház a támadások kereszttüzébe került amiatt, hogy csupa magyar szerző művét tűzte műsorára:

Baromi nehéz volt a sok acsarkodót visszaverni. Nehéz volt védekezni, mert a védekezés mindig egyfajta kétségbeesést jelez, viszont ha nem védekezik az ember, vagy nem támad vissza, akkor olyan, mintha elismerné a támadások jogosságát. Az egy rohadt nehéz időszak volt, ami a testet és a lelket is képes megbetegíteni, de már bőven túl vagyok rajta.

 

A születésnapi interjút a Madiner oldalán olvashatják.

 

Borítókép: Dörner György az Újszínházban (Fotó: Földházi Árpád)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.