Rekord-látogatószámmal, csaknem nyolcezer fő részvételével zárt a 4. Déryné Fesztivál

Összművészeti programkavalkád, ingyenes színházi, zenei és családi programok várták mindazokat, akik július 17. és 21. között ellátogattak a Déryné-fesztiválra.

2024. 07. 24. 12:00
Déryné Fesztivál
Forrás: Déryné Fesztivál - Ocean Productions
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden eddiginél nagyobb érdeklődés volt a színházi produkciók iránt: öt napon át, öt teltházas előadás valósult meg a fesztiválon több mint kétezer néző részvételével. A rendezvényt a Déryné Társulat A Tündérlaki lányok című produkciója nyitotta, emellett látható volt a Csiky Gergely Színház nagysikerű musicalrevü darabja, az ÁjLávJú, a Viharsarok Táncszínház A szőke ciklon című táncelőadása, valamint a Déryné Társulat Patika című produkciója. Móricz Zsigmond színművét, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül című előadást a zárónapon tekinthették meg a nézők, amelyet a telihold fényében fürdő táncház követett Berecz István és Váradi Kincső vezetésével.
Fantasztikus hangulatú koncerteknek adott otthont az Ungvári Pincekert. Fellépett többek között az Aurevoir., a Ferenczy György és az 1ső Pesti Rackák, a Góbé, a Magashegyi Underground és a The Biebers. Szeretetteljes koncertet adott az erdélyi 4S Street, a zenekar frontembere, Alin Nicuta az utolsó dal előtt az alábbi sorokkal mondott köszönetet a rajongóknak:

 Az otthon nem attól otthon, hogy drága, cifra palota, az otthon attól otthon, hogy valaki vár minket odahaza. Köszönjük szépen, hogy mi itt otthon éreztük magunkat ma este!

Déryné Fesztivál
Fotó: Déryné-fesztivál - Ocean Productions

A festői Zsólyomkai pincesoron 55 éves jubileumi koncerttel ünnepelt a Kaláka, visszatért Újhelyi Kinga és zenekara, Pataki Szilvia a Karády-estjével, Tom Lumen gitárjátékával ajándékozta meg a közönséget. A fesztivál fénypontja a világhírű szerb trombitaművész és zenekara, a Boban Markovic Orkestar koncertje volt. A balkáni virtus azonnal táncra perdítette a tömeget, igazi örömzenét, világszínvonalú muzsikát hallhatott a sátoraljaújhelyi közönség. 

Széphalmon a kisgyermekeket papírszínház és bábszínház várta, de volt mesemondás, íjászat, koncert és hangszersimogató, valamint kézműves foglalkozás is. A gyermekprogramok sorát gazdagította a Zenthe Ferenc Színház A vén diófa titka című produkciója, valamint a Szegedi Pinceszínház Vitéz László című előadása.

 

Igényes programok sorozata, kiváló társulatok, finom ételek, italok, jókedvű emberek, élményekkel teli órák és hatalmas érdeklődés a közönség részéről. Ez jellemezte a 4. Déryné Fesztivált. Boldog voltam és büszke, hiszen régen láttam ilyen sok elégedett és felhőtlenül szórakozó embert. Ez aztán fesztivál volt a javából! Köszönjük a kulturális kormányzatnak, Halász János úrnak, Kis Domonkos Márknak, Sátoraljaújhely Közművelődési-díjjal kitüntetettjének, a Déryné-program igazgatójának! Köszönjük a helyi munkatársainknak és azoknak, akik bármilyen módon segítették a rendezvény sikerét! Már csak alig 360 nap és újra Déryné-fesztivál! Zemplén fővárosa visszavárja Önöket, mindenkit, aki együtt vallja velünk: színház mindenkinek!

– emelte ki Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter.
Második alkalommal került megrendezésre a Déryné-program és a Rákóczi Szövetség közös szervezésében a KultCamp. A tábori élményeket és a fesztivál-életérzést ötvöző három napos eseményen csaknem négyszáz középiskolás vett részt a Kárpát-medencéből. A diákok zenei, színházi, valamint képzőművészeti alkotófolyamatokba kapcsolódtak be. 

A zenei csoport programjában szerepelt dalszövegírás, zeneszerzés, valamint a koreográfiát is a táborozók álmodták meg. Ezen felül klipet is forgattak, amelyet a helyszíni stáb élőben vágott meg. A színháztematikai foglalkozásokon József Attila verseket adaptáltak színpadra, míg a képzőművészeti csoportban fotós workshopon vehettek részt a diákok. A közösségi élményt erősítette Járai Márk akusztikus koncertje, fellépett Nyári Dia, H. Varga Tamás, de táncház is helyet kapott az esti programok között. 

A tábor összeforrott a KultCamp tehetségkutató versennyel. A zsűriben Vida Gábor koreográfus, Várnagy Andrea Liszt-Ferenc díjas magyar zongoraművész, valamint Szent-Ivány Kinga koreográfus, tánctanár kaptak helyet. A győztes Kancsár Ábel lett, aki széleskörű tehetségéért nyerte el a tábor ásza címet, továbbá a zsűri különdíjjal jutalmazta Csizmazia Katinkát, Rosta Angélát és Takács Larát saját költeményeik bemutatásáért. 

A tehetség egy csoda, a csoda bennetek van, higgyétek el, ha elég kitartóak vagytok, valami nagyszerű fog belőle születni. Ez nem egy lezárás. Ez egy kezdet. A folytatás csak rajtatok áll

 – osztotta meg gondolatait a diákokkal Kis Domonkos Márk, a Déryné-program igazgatója a záróünnepségen.
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.