Kiderült, mire cserélték el a debreceniek a felfoghatatlan értékű Munkácsy-trilógia nélkülözhetetlen darabját

Munkácsy Mihály világhírű alkotása hamarosan elhagyja a cívisvárost. Papp László, Debrecen polgármestere a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy sokat dolgoztak azért, hogy a Munkácsy-trilógia véglegesen a debreceni Déri Múzeumban maradjon, de már korábban is előfordult, hogy valamelyik alkotás átmenetileg más helyre került.

2024. 10. 19. 18:20
Munkácsy Mihály
Munkácsy Mihály három híres festménye, a Golgota, az Ecce Homo és a Krisztus Pilátus előtt. Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezúttal a Golgota néhány hónapra a budapesti Szépművészeti Múzeumban lesz kiállítva. Vígh Annamária, a Szépművészeti Múzeum általános főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egy különleges kiállítással idézik fel a festő életét és sikereit, amely a Munkácsy – Egy világsiker története címet viseli.

Munkácsy Mihály
Fotó: Molnár Péter/HAON

Papp László polgármester hozzátette, hogy az együttműködés a két kulturális intézmény között kölcsönös, mivel Budapestről is érkezik egy műalkotás Debrecenbe: El Greco Angyali üdvözlete lesz megtekinthető adventtől vízkeresztig. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója elmondta, hogy mindig nagy öröm, amikor egy ikonikus műtárgy más közönség elé kerülhet. 

Kiemelte, hogy ez az alkalom egy hosszabb távú együttműködés része a Szépművészeti Múzeummal, és izgatottan várják El Greco alkotásának érkezését.

Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményének tárvezetője ismertette a Golgota szállításának részleteit. Kiemelte, hogy a festmény mérete – 460 cm magas és 712 cm széles – különös odafigyelést igényel a mozgatás során. Elmondta, hogy a restaurátorok alapos előkészületeket végeztek, és a festményt november 3-án veszik le a falról, majd november 5-én szállítják klimatizált ládában Budapestre. 

A debreceni közönség november 2-ig tekintheti meg a Golgotát a Déri Múzeumban, a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-tárlata pedig november 27-től március 30-ig lesz látogatható.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.