A Csiky Gergely Színház vendégei lehetünk ma este

A koronavírus-járvány nem kímélte a kultúra egyetlen ágát, így a színjátszást sem. A kaposvári Csiky Gergely Színház talán azért vallhatja magát pechesebbnek, mert negyedévvel a teljes körű rekonstrukciót és a színház megnyitását követően kényszerült bezárni. Erről is és természetesen a kaposvári színészképzésről is szót ejtettünk Fülöp Péterrel, a társulat direktorával.

2020. 12. 31. 10:01
null
Dr. Fülöp Péter igazgató Fotó: Csiky Gergely Színház
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Csiky Gergely Színház felújított, és 2019 novemberében át is adott épületére márciusban lakatot parancsolt a világjárvány, ám addig szép számmal megfordultak a megszépült nézőtéren.

– A 2019. novemberi megnyitást követően két hónap alatt, tehát a tavalyi év végégig több mint 15 ezren látogattak el hozzánk – árulta el Fülöp Péter, s hozzátette, hogy évi százezres nézőszámot céloztak meg az évadra, amit elértek volna, ha a járvány nem szól közbe.

A koronavírus azonban nem hiúsította meg a társulatépítést, az arculati és kommunikációs megújulást, ráadásul azt is elérték, ami a fővárosi együttesek esetében megszokott: hónapokra előre nem lehetett jegyet kapni egy-egy produkcióra.

– A színház kapuit ugyan kénytelenek voltunk bezárni nézőink előtt, azonban a művészeti munka nem állt le a házban. Kaposvár és a régió városainak közterein Erkélyből páholy – Házhoz megy a Csiky! című programsorozatunkkal fölkerestük nézőinket ablakaik és erkélyeik alatt – emelte ki az igazgató, aki megemlítette a szabadtéri előadások művészi kreativitásának újszerűségét is.

– A kaposvári társulatot összekovácsolta a koronavírus-járvány – tette hozzá a direktor.

– Ugyanakkor gazdaságilag nyilván megnehezítette a dolgukat, hiszen a jegy- és bérletbevétel elmaradt – vetettem fel, de Fülöp Péter meglepő választ adott.

– A megváltott bérleteket és jegyeket hibaszázalékon belüli arányban váltották vissza, és ezért nagyon hálásak vagyunk nézőinknek, bizalmukért, elkötelezettségükért és a társulat melletti kitartásukért.

A színházigazgató az elmaradó jegybevétellel szembeállította a működés leállása miatti megtakarítást.

– A 2020-as pénzügyi évben nyereségesek tudunk maradi az állam és a város közötti, közös működtetői megállapodásnak is köszönhetően, és ahogyan a tavaszi leállást követően, úgy jövőre ugyancsak bepótoljuk az összes elmaradt, szám szerint 47 nagyszínpadi és 12 kamaraszínházi előadásunkat. Addig pedig próbáljuk az új bemutatóinkat.

Dr. Fülöp Péter igazgató
Fotó: Csiky Gergely Színház

A kényszerszünet megannyi negatívuma mellett akad pozitívum is, a színházak megjelentek a virtuális közösségi terekben, fölhasználva a XXI. századi digitális, online technikát.

– Komoly energiákat fektetünk abba, hogy ne engedjük el a közönségünk kezét a közösségi oldalainkon sem – hangsúlyozta Fülöp Péter, majd hozzáfűzte: az adventi időszaktól egészen szilveszterig naponta videókkal jelentkeztek online felületeiken.

Fülöp Péter az egyetemi világban is számos, értékes tapasztalatot szerzett. Mint elmondta, ezért is fontos számára a képzés, a továbbképzés és az utánpótlás-nevelés. Igazgatóságának kezdetén tíz frissen végzett színészt szerződtetett a (ma hivatalosan) Szent István Egyetem Kaposvári Campusa Rippl-Rónai Művészeti Karának Színházi Intézetéből.

– Határozottan állítom, hogy a Kaposvárott végzett, s nálunk játszó színművészek mindegyike biztos alapra tud építkezni szakmailag és anyagilag egyaránt. Látom, hogy a nálunk lévő kollégák mennyit fejlődnek a nálunk töltött évek alatt, köszönhetően a rendezőknek, a koreográfusoknak, az évtizedek óta itt alkotó művészeknek. Mindezt az ország nagyközönsége is megtapasztalhatja, ha velünk tartanak december 31-én, 22:00 órától, amikor a Duna Televízión látható a Csiky Gergely Színház fergeteges szilveszteri gálaműsora.

– Hogyan alakult ki a műsor művészi koncepciója és kik láthatók majd a színpadon?

– Egészen egyedi, összművészeti gálát láthat majd az ország közönsége: a klasszikus opera és népszerű operett részletek mellett könnyűzenei produkciók, cirkuszművészeti és táncos számok, musical betétek és népzenei alapokra épülő darabok is helyet kapnak az esten, ahol a kaposvári Csiky Gergely Színház kitűnő művészei mellett Magyarország legnagyobb sztárjai is a színpadra lépnek majd.

Tekintsék meg a Cservölgyi Zsófia fotóiból összeállított kedvcsináló képgalériát:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.