Bokrétás Táncos, Pántlikás Táncos

A legjobb szólisták a fiúknál a Bokrétás Táncos, a lányoknál a Pántlikás Táncos címet nyerik el a Szarvason rendezendő gyermeknéptáncverseny döntőjében, június 4. és 6. között. A húsz legjobb előadó pedig a jövő évben egy kiemelt külföldi rendezvényen képviseli Magyarországot.

Magyar Nemzet
2021. 05. 21. 10:30
null
Fotó: Majnik Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavaly 30. jubileumi évét ünneplő Örökség egyesület szervezésében idén ismét megrendezik az országos gyermeknéptáncversenyt. Közel ezer gyermek és több mint négyszázhatvan produkció mérette meg magát, amelyből 71 jutott be a szarvasi fináléba. A verseny három korcsoportban zajlik. A mai hivatásos néptáncos szakma legismertebb személyiségei szinte kivétel nélkül ezen az eseményen mutatták be tehetségüket először az elmúlt közel három évtizedben. 2011-ben rendezték meg az utolsó gyermeknéptáncversenyt Szarvason, ami azóta nagy űrt hagyott maga után. Az Örökség egyesület jóvoltából tehetséges gyermekek és pedagógusaik részvételével idén folytatódik a hagyomány.

„Az országos verseny 1989-ben indult útjára, és azóta is a szakma egyik legnagyobb becsben tartott eseménye. Célunk, hogy ismét fórumot teremtsünk a legkiválóbb gyermeknéptáncos-előadóknak, és segítsük az évszázadok alatt kikristályosodott magyar néptánckincs továbbörökítését és a hagyományához hű megőrzését. Az táncokat rögzítjük is, amivel egy komoly adatbázist szeretnénk létrehozni a jövő néptáncoktatói és művelői számára” – foglalja össze Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elnöke, aki azt is elmondta, hogy a versennyel párhuzamosan Mesterek és tanítványok címen meghirdetett pályázatuk is hamarosan lezárul. Erre a versenyre 6–16 év közötti fiatalok és mestereik jelentkezhettek egy videó formájában beküldött autentikus magyar népzenét, néptáncot vagy népdalt megjelenítő produkcióval.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.