Komolyzenei koncert a bencés monostor évszázados falai között

A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor csodálatos történelmi terében, az olasz Quartetto Eos hangversenyével veszi kezdetét a Magyarországon kilenc koncertből álló MERITA-sorozat, amelyben különleges koncerthelyszíneken nemzetközi kamarazenei formációk lépnek színpadra.

2024. 05. 08. 9:00
MERITA fesztivál Bakonybél
Olaszországból a Quartetto Eos érkezik a MERITA európai nemzetközi kamarazenei fesztiválra. Forrás: Cadenza Művészeti Ügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2016-ban a római Santa Cecilia Egyetem diákjaiból alakult formáció frissességével és interpretációinak mélységével megalakulása után rögtön elnyerte a szakma figyelmét. Számos nemzetközi versenyen szerepeltek sikerrel, így a Nemzetközi Anton Rubinstein Versenyen Düsseldorfban, a Sergio Dragoni Versenyen Milánóban (2019) és első díjasok lettek a winterthuri Orpheus Versenyen. A kvartett bakonybéli koncertjén május 19-én vasárnap 18 órakor alapvető emberi érzelmeket társít Haydn, Beethoven és Schubert vonósnégyeseinek egyes tételei mellé újfajta tematika szerint fűzve össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak. A koncerten való részvétel ingyenes, a koncert után beszélgetést szerveznek a kvartett tagjaival a monostor kávézójában.

MERITA Bakonybél
Az olasz Quartetto Eos hangversenyével veszi kezdetét Bakonybélen május 19-én a MERITA fesztivál. Forrás: Cadenza Művészeti Ügynökség

Tizenkét ország együttműködésében a MERITA nevű hároméves projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden részt vevő országban.

A MERITA célja, hogy felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt Európa-szerte, lehetőséget teremtve fiatal művészek számára és művészi kreativitást ötvözve a technológiai lehetőségek kiaknázásával. Magyarországon az első koncertre május 19-én kerül sor.

Bakonybél szerzetesközössége egészen István királyig, 1018-ig nyúlik vissza, azóta élnek szerzetesek ezen a vidéken. Közülük talán a legismertebb Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban. Bár a történelem viharai a monostort sem kímélték, mára jobbára felújított és megszépült környezetben tudja szerzetesközösségünk fogadni az érdeklődőket, mindazokat, akik szeretnének valamit kapni Bakonybéltől, amely kezdettől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője. Bízom benne, hogy a MERITA- koncertsorozatba becsatlakozva lélekemelő koncertekben lesz részünk és olyan látogatók is eljutnak hozzánk, akik még eddig nem jártak Bakonybélen. Örülök, hogy külföldi vendégeinknek, vendégművészeinknek is bemutathatunk egy szeletet a magyar bencés kultúrából, ezen a történelmileg, kultúr- és egyháztörténetileg fontos helyszínen

– fogalmazta meg az esemény magyar vonatkozásának lényegét Izsák atya, a bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor perjele.

MERITA fesztivál Bakonybél
A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor. Forrás: Facebook

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. 

A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

Pista Eszter, a program hazai szervezője úgy nyilatkozott, hogy számukra nagy öröm, hogy sikerült bekerülniük ebbe a nemzetközi projektbe és számos olyan válogatott együttes fog ellátogatni a program során Magyarországra, amely vélhetően a jövő koncertéletének meghatározó szereplője lesz, így az olasz Quartetto Eos is, amelynek igen figyelemreméltó szereplései voltak már a nemzetközi koncertpiacon. – A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz-monostor történelmi környezete jelentősen hozzátesz a koncertélményhez, örülünk annak, hogy a kiváló zenészeket ilyen szívesen fogadja a szerzetesközösség – jelentette ki a szervező cég képviselője.    

A program magyarországi sorozatában kilenc vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartet, a lengyel Airis Quartet és a dán AKELA Quartet is.

A szervezőkről, a fesztiválról a MERITA hivatalos oldalán olvashatnak bővebben.   
Az ingyenesen látogatható koncertről további információk a Cadenza weboldalán, illetve a helyszínről a Szent Mauríciusz-monostor oldalán találhatók.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.