Dzsesszzene a szőlőtőkék között

Remek koncertek, festői táj, finom borok. Mindezt átélhetjük a Balatontól karnyújtásnyira, a Paloznaki Jazzpikniken július 29. és 31. között. Egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy erre a három napra a dzsessz balatoni fővárosává válik a mesebeli falu. Valde Orsolyával, a fesztivál alapítójával és igazgatójával az idei fellépőkről, programokról és arról is beszélgettünk, hogy mi garantálja a jazz­piknikhangulatot.

2021. 07. 16. 6:45
null
Valde Orsolya Jazzpiknik alapító-fesztiváligazgatója 20210707 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Paloznaki Jazzpiknik egy kis tájház udvari dzsemborijából vált a Balaton északi partjának háromnapos rendezvényévé. Milyen utat járt be az elmúlt tíz évben a fesztivál?

– Csupán saját magunk és a környék örömére szerettünk volna kis koncerteket szervezni Paloznakon, mivel itt van a borászatunk, s adta magát a bor mellé a dzsessz. Az élet pedig úgy hozta, hogy ugyanazon a napon találkoztam egy ügyes rendezvényszervezővel és Mészáros Zoltánnal, a VeszprémFest ügyvezető igazgatójával. Zoltán éveken át segítette a munkánkat, voltaképp a mentorunk volt.

A jazzpikniknek köszönhetően került fel a térképre Paloznak, hiszen a nagyszínpad koncertjeit nyolcezer ember látogatja, de nekem a fesztivál ma is ugyanazt a kis családi rendezvényt jelenti, mint tíz évvel ezelőtt.

A dzsesszen kívül funky- és soulzenével is találkozhatunk a nagykoncerteken. Idén kik lépnek fel?

– Érdekes, hogy néhány éve alig volt közönsége annak a St. Germainnek, aki a kilencvenes évek sztárja volt. Ellenben a Kool & the Gang – számunka teljesen érthetetlen módon – telt házas koncertet adott. A fesztivál fellépőinek összeállításakor tehát figyelembe vesszük a közönség igényeit. A neves funkyzenekarok mellett kevésbé ismert dzsesszegyüttesek, -előadók is fellépnek, a fiatal tehetségeknek pedig bemutatkozási lehetőséget nyújtunk. A Hangfoglaló programmal együttműködésben érkezik a Sebestyén Patrik Sextet és a Rafael Márió Trió, valamint a Fülesbagoly tehetségkutató felfedezettje Szigeti Juli. Az idei fellépők nagy része korábban már járt a jazzpikniken.

Koncertet ad pél­dául Mario Biondi, a De Phazz, az MF Robots, az Al McKay’s Earth, Wind and Fire Experience, Candy Dulfer, a Mörk, valamint Rúzsa Magdi, ő különleges koncerttel készül.

De arra is figyelünk a programok szervezésekor, hogy a nagykoncertek után a másik három színpadon ízelítőt kapjon a közönség a dzsessz összes verziójából. Hiszen a fesztivál küldetése, hogy leporoljuk a dzsesszt, s megmutassuk, hogy valójában mennyire befogadható ez a műfaj.

„Odafigyelünk a környezetre, a tisztaságra, és éjjel egy órakor véget érnek a koncertek” Fotó: Bach Máté

– A jazzpiknik a családokat is várja. Nekik milyen programokkal készülnek?

– A nagyszínpadnál interaktív, tudományos játszóházzal készülünk, a kisszínpadnál pedig az egészséges táplálkozással foglalkozunk, de festőfoglalkozások is várják a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Hazánk legsikeresebb szaxofonosa, Zolbert hangszerbemutatókat tart, és a környékbeli kézművesekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

– A csendes faluban élők megbarátkoztak már azzal, hogy ilyenkor három napig a dzsessz balatoni fővárosává válik Paloznak?

– A falu lakói eleinte nagyon bizalmatlanok voltak a fesztivál iránt, az évek alatt azonban bebizonyítottuk, hogy odafigyelünk a környezetre, a tisztaságra, és éjjel egy órakor véget érnek a koncertek.

– Az előző évekhez képest idén a pandémia miatt másként zajlik a fesztivál területére való bejutás. Mire figyeljenek a látogatók?

– A mindenkori járványügyi szabályoknak megfelelően járunk el, a védettségi igazolványt ellenőrizni fogjuk már a jegybeváltásnál, csak ezt követően kapják meg a látogatók a karszalagjukat és léphetnek be a fesztivál területére.

A bejutáshoz szükséges karszalagok már július 28-tól, szerdától átvehetők a jegypénztárakban, viszont mindenki csak a sajátját veheti át.

Ezért arra kérünk mindenkit, a bejutásnál ezt vegye figyelembe, hogy elkerülhetők legyenek a hosszú sorok.

– A rendezvény minden évben segíti a rászorulókat. Ebben az évben kiket támogatnak?

– Jogászként sokáig gyermekjoggal és emberi jogokkal foglalkoztam, ezért nagyon érzékenyen érintenek az ezzel kapcsolatos témák, ahogy a jótékonykodás is. Az elmúlt években számos alapítvánnyal együttműködtünk, idén az Együtt az Autistákért Alapítvány Auttalent 2021 tehetséggondozó programot támogatjuk. Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy rengeteg tehetség van az autisták között is.

– Az ismert hazai és nemzetközi fellépőkön túl mi garantálja a jazz­piknikhangulatot?

– Az emberek nyáron különleges, felhőtlen szórakozásra vágynak, és arra, hogy a csillagos ég alatt a barátaikkal találkozzanak, beszélgessenek, jól érezzék magukat. A remek koncerteken kívül a szőlőtőkékkel övezett táj, a Balaton közelsége, a finom borok teszik felejthetetlenné a jazzpikniket.

Ráadásul olyan előadókat hozunk el, akikkel máshol nem találkozhatnak a látogatók.

A törzsközönségünk mellett viszont a fiatalokra is gondolnunk kell, ezért a jövőben fiatalítanunk kell a fellépők névsorát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.