Hét művész kapta meg a Széchenyi-örökség Okmányát

A Széchenyi-örökség Okmányát az idén Törőcsik Mari, Kossut-díjas színművész, Eperjes Károly, Kossuth-díjas színművész, Farkas Árpád, Kossuth-díjas költő, Fazekas István, Jókai-díjas drámaíró, Koncz Gábor, Kossuth-díjas színművész, Serfőző Simon, Kossuth díjas költő, drámaíró és Szőcs Géza, Kossuth-díjas költő, író kapta.

Magyar Nemzet
2020. 09. 21. 18:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Év Széchenyi Vállalkozása Díjátadó ünnepségéhez kapcsolódóan az idén először a Gróf Széchenyi Család Alapítvány olyan művésznek – akiknek a magyar nyelv ügyéért való munkásságát és művészi teljesítményét a Széchenyi-család tagjai a Széchenyi-örökséget gazdagító értéknek tartják – adta át a Széchenyi-örökség Okmányát.

Azért ezen az ünnepségen kerül erre sor, mert a vállalkozások értékelésénél kiemelt szempont volt az, hogy az egyes vállalkozások hogyan viszonyulnak a magyar kultúrához, s gazdasági kapcsolataikban miként is használják a magyar nyelvet. Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke beszédében kiemelte: „Szeptember 21. Széchenyi István születésnapja. Talán kevesen tudják, de Széchényi István volt az, aki a Duna-partra megálmodta a Nemzet Színházát. A mai nap a magyar dráma napja is. Véletlen egybeesés lenne? Nincsenek véletlenek. Miként az sem véletlen, hogy mi Széchenyiek itt vagyunk, s azon igyekezünk munkálkodni, hogy ez az ország minél egységesebb legyen. Azt szeretnénk, ha a magyarság közösen tudna dolgozni és imádkozni a magyar jövőért. Azt szeretnénk, ha a Trianon okozta sebek begyógyulhatnának! Olyan művészeket díjazunk ma, akik munkásságukat képesek voltak a magyar nemzet szép szolgálatába állítani, s értékeikkel, emberséges tetteikkel valamilyen módon a Széchenyi-örökséghez is kapcsolódtak.”

Idén először a Gróf Széchenyi Család Alapítvány néhány művésznek átadta a Széchenyi-örökség Okmányát
Fotók: Széchenyi Alapítvány

A Széchenyi-örökség Okmányának másolata a Nemzeti Múzeumban kerül megőrzésre. A díjazott művész tárgyjutalomként a Lánchíd pilléréről készült műalkotást is megkapja, mely Túri Török Tibor szobrászművész alkotása.

Koncz Gábor színművész is a díjazottak között van

Koncz Gábor a művészek elismerését Széchenyi István szavait idézve köszönte meg, miszerint is: „Jó magyarnak lenni igen nehéz, de nem lehetetlen.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.