Jean-Paul Belmondo dedikált nyakkendőjét is elárverezik

Jean-Paul Belmondo, a 86 esztendős francia legenda nemrég a Francia Köztársaság Becsületrendjének legmagasabb fokozatát vette át. A töretlen népszerűségű színész magyar gyermekeken segít: egy dedikált nyakkendőjét bocsátják árverésre a közmédia Jónak lenni jó! című műsorában.

B. Orbán Emese
2019. 12. 03. 6:55
French actor Jean-Paul Belmondo leaves after a ceremony to pay tribute to late singer Charles Aznavour in Paris
PEOPLE-AZNAVOUR/ Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Piedone nyomában című sikerkönyv és dokumentumfilm alkotója, Király Levente egy párizsi kávézóban találkozott Jean-Paul Belmondóval. A magyar filmes lapunknak mesélt arról, milyen volt a színészóriással töltött napja.

– Jean-Paul Belmondo meglehetően rossz gyerek volt, aki bohóc szeretett volna lenni. Mivel a tanulás egyáltalán nem érdekelte, többnyire a barátaival csavargott az utcán. A futball és az ökölvívás mellett egy különös hobbinak hódolt: házak tetejére mászott fel, és egyik tetőről a másikra ugrált át – mesélte az M5 csatorna kiemelt szerkesztője a francia színészlegendáról.

– Bennem sosem alakult ki félelemérzet. Sportot űztem abból is, hogy házak erkélyeiről függeszkedtem le. A legjobban azonban az iskolai bokszmeccseket szerettem, amelyeket magam szerveztem az iskolaudvaron. Jól megsoroztuk egymást. Egy szép napon elhatároztam, hogy bajnok leszek, ezért el is mentem egy edzőterembe – mondta Király Leventének a 86 esztendős francia sztár, aki kilenc hivatalos bokszmeccset vívott színészi karrier­jét megelőzően.

Fotó: Reuters

Jean-Paul Belmondo 17 évesen a Comédie-Française egyik előadásán látta A púpost, és ez akkora hatással volt rá, hogy elhatározta, színész lesz. Mivel a főiskolára nem vették fel, Párizs utcáit járva tartott előadást a járókelőknek. Előfordult az is, hogy turnékat szervezett a környező városokba is.

– 1956-ban a Régence kávéház előtt egy ócska papírgalacsinnal fociztunk, amikor odalépett hozzám egy pasas: Nincs kedved filmezni? Azt hittem, viccel. Csak nevetett mindenki. Pedig komolyan mondta – Henri Aisner rendező volt. Így kezdődött a Vasárnapi haverokkal a filmes pályafutásom – idézte fel nosztalgiázva a kezdeteket Belmondo, akinek népszerűsége máig töretlen, noha kora miatt már nem vállal szerepeket. 2001-ben Korzikán szélütés érte, és jobb oldala teljesen lebénult.

Király Levente azt is elárulta, hogy Belmondo különösen szereti a magyarokat. Az Aranycsapat tagjait a mai napig név szerint tudja, Papp László volt a kedvenc ökölvívója, és nagy álma, hogy harminc év után egyszer újra Budapestre jöjjön.

– Bár tolószékben ült, hihetetlen jókedvű volt. Mivel nagy kedvence volt Bud Spencer, örömmel olvasott bele magyarul a Piedone nyomában című könyvembe, amin mindketten hatalmasakat nevettünk – emlékezett vissza Király Levente a találkozásra.

Búcsúzáskor Jean-Paul Belmondo egy dedikált nyakkendőt is ajándékozott, amelyre a közmédia jótékonysági árverésén lehet majd licitálni december 15-én a Jónak lenni jó! című adománygyűjtő műsorban, amely idén a koraszülötteket, illetve az őket már harminc éve segítő Peter Cerny Alapítványt támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.