Magyar balettpremier a milánói Scala operaházban

Június 9-én a milánói Scalában mutatják be Lukács András Movements to Stravinsky című egyfelvonásos balettjét. A különleges premier apropóján a darabról, a szereposztásról és Sztravinszkij zenei világáról beszélgettünk a koreográfussal. Mindemellett arról is szó esett, hogy a Győri Balett társulatának művészeti vezetőjeként mit tart leginkább szem előtt.

2021. 05. 26. 6:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ neves balett-társulatainál táncolt az elmúlt több mint húsz évben Lukács András, akinek koreográfusi tevékenysége egyidős táncos karrierjének kezdetével. Koreográfiáit a jelentősebb hazai és nemzetközi színpadokon egyaránt bemutatták már, ám most egy újabb mérföldkőhöz érkezett a pályája: június 9-én hosszú bezárás után balettesttel nyitja meg kapuit a világ egyik leghíresebb operaháza, a milánói Scala, ahol négy neves koreográfus – Manuel Legris, Alekszej Ratmanszkij, Jiří Bubeníček és Lukács András – egy-egy koreográfiáját láthatja a közönség.

Lukács András néhány hete érkezett Milánóba, hogy betanítsa a Movements to Stravinsky (Mozdulatok Sztravinszkijre) című balettet, ami azért is hatalmas megtiszteltetés neki, mert magyar koreográfus darabját még soha nem mutatták be a milánói Scalában. – Manuel Legris meghívására jöttem Milánóba, aki korábban a párizsi opera egyik első táncosa volt, majd tíz éven át igazgatta a Bécsi Operaház balettegyüttesét, most pedig a milánói Scala balettigazgatója – avatott be a felkérés hátterébe a koreográfus.

Lukács András koreográfus, a Győri Balett művészeti vezetője
Fotó: Ashley Taylor

A Movements to Stravinsky című darabot először 2017-ben, a Bécsi Nemzeti Balettnek készítette a művész. – A bécsi és a most készülő, milánói előadás koreográfiája lényegében ugyanaz. A Movements to Stranvinsky egy cselekmény nélküli, szimfonikus balett, ami a mozdulatokra koncentrál – szögezte le Lukács András, aki azt is elárulta, hogy amikor elkezdett a darabon dolgozni, mélyen beleásta magát Sztravinszkij zenei világába. – Rátaláltam a Pulcinella című műre, ami egy nagyon szép, klasszikus zene, ez volt a kiindulópont. Ám az Apollon Musagéte című mű egyik tétele is bekerült az előadásba – idézte fel az előkészületeket a koreográfus. Az egyfelvonásos balettben tizenkét különböző karakterű táncos lép színpadra.

Jelenet a Movements to Stranvinsky című darabból
Fotó: Ashley Taylor

A spicc-cipőben előadott duettek mellett modern szólók is helyet kaptak a darabban. – Bár minden társulatnál más-más táncosokkal dolgozom együtt, az közös bennük, hogy a testükkel fejezik ki a zene szépségét. A bécsi szereposztást alapul véve próbáltam hasonló karakterű, testi adottságú táncosokat találni a darabhoz – mutatott rá a koreográfus.

Ráadásul a magyar közönségnek sem kell már sokáig várnia, hogy megcsodálhassa az előadást, ugyanis a 2021/2022-es évadban, jövő tavasszal a Győri Balett is műsorra tűzi – árulta el Lukács András, akitől azt is megtudtuk, hogy Velekei László, a Győri Balett jelenlegi igazgatója már évekkel ezelőtt megkérdezte tőle, hogy elvállalná-e a társulat művészeti vezetését. – Amikor lezárult az aktív táncos pályám, elkezdődött a Győri Balett társulatával a közös munka. Az élet úgy akarta, hogy együtt dolgozzunk, s ez nekem nagy megtiszteltetés – hangsúlyozta Lukács András, hozzáfűzve: a Győri Balett a Magyar Állami Operaház után hazánk legnagyobb együttese, minőséget képvisel nagyon színes repertoárral és képzett táncosokkal. Az a céljuk, hogy megőrizzék a társulat több mint negyvenéves múltját, de előre is tekintenek, hisz szeretnénk minél több hazai és nemzetközi koreográfus művével gyarapítani a repertoárjukat.

Jelenet a Movements to Stranvinsky című darabból
Fotó: Ashley Taylor

A győri társulat a pandémia idején is folyamatosan dolgozott, próbált. A táncosok kimagaslóan teljesítettek, a koreográfus és az igazgató pedig próbálta bennük tartani a lelket. – Bár tőlünk kaptak visszajelzést, viszont a közönség reakcióit nagyon hiányolták a táncművészek. Talán már túl vagyunk a nehezén, és újra beindulhat a kulturális élet – jegyezte meg bizakodva a koreográfus. A közeljövő terveiről szólva elmondta, hogy miután Milánóban megtartják a Movements to Stravinsky premierjét, rögtön hazautazik, ugyanis elkezdődnek a Waves (Hullámok) című előadás próbái Max Richter zenéjére. A darabot szeptemberben a Nemzeti Táncszínházban, novemberben pedig a Győri Nemzeti Színházban láthatja a közönség.

A Movements to Stravinsky előzetese ITT megtekinthető.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.