Műtárgyak éjszakája lesz a Kassák Múzeumban is

A programsorozat emberközelbe hozza a műtárgyakat és a műkereskedelem világát is bemutatja a közönségnek.

Szilléry Éva
2020. 09. 16. 9:12
null
Vándorfényképész Fotó: Kassák Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az óbudai Kassák Múzeum is helyet ad a negyedik Műtárgyak Éjszakája programsorozatnak, amely előadásokkal, tárlatvezetésekkel és workshopokkal hoz közelebb a fotográfia világához, tematikus egységbe rendezve a műfajt.

Izgalmas találkozásnak ígérkezik a Besnyő Éva fotográfus képeibe való betekintés, akit leggyakrabban a két világháború közötti szociofotó-mozgalommal összefüggésben említenek. A csütörtöki tárlatvezetés a Műtárgy.com rendezvényeként valósul meg, vagyis a Műtárgyak Éjszakájának egyik programjaként jön létre Óbudán, a Kassák Múzeumban.

Besnyő második hazájában, Hollandiában egyike lett a legismertebb építészeti fotósoknak, majd az 1970-es évek nőmozgalmát kezdte megörökíteni. A személyes távolság címmel rendezendő csütörtöki vezetés a fotográfus és alanya között kialakított viszonyra mutat rá, mint a fotográfus visszatérő kérdésére, a fotós és modellje közötti változó kapcsolatot fejtegeti. A tárlat a megbízások és a művészi munka szintéziseként mutatja be az életművet. A vendégeket Csatlós Judit és Juhász Anna Mária vezeti végig a tárlaton.

Vándorfényképész – a vonatkozó workshopra szombat délután várják az érdeklődőket
Fotó: Kassák Múzeum

A Konstruktív kamera címmel tartandó előadás kapcsolódik Besnyő kiállításához, hiszen az építészeti fotó természetét igyekszik bemutatni. Sebestyén Ágnes Anna beszél majd a fotósok és az építészek együttműködéséről, és arról is, hogy a látvány érdekében milyen fotótechnikai trükköket alkalmaztak.

A fotográfia elkötelezettjei szombaton műhelymunkában próbálhatják ki magukat, Lackó Péter fotográfus vezetésével. A jelenlévők azokat a nagyon körülményes, mégis látványos műveleteket sajátíthatják el, amelyek a régi fotografálás meghatározó elemei voltak. A Vándorfényképészet című workshop szombat délután négy órán át vezet be ebbe a munkafolyamatba.

A Műtárgy.com a programsorozatot négy éve azzal a céllal indította el, hogy emberközelbe hozza a műtárgyakat és a műkereskedelem világát is bemutassa az érdeklődő közönségnek.

A programokra regisztrálni és jegyet váltani a Műtárgyak éjszakája weboldalon keresztül lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.