Nyári egyetem télen Debrecenben

Most, január 18–29-e között pótolják be a tavaly teljesen elmaradt Debreceni Nyári Egyetemet, legalábbis részben.

Gőz József Miklós
2021. 01. 27. 10:37
null
Egy hónapja kezdődött az online oktatás Fotó: Sugár Gabriella
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lehet, hogy az idén kétszer is lesz nyári egyetem a Debreceni Egyetemen. Egyrészt reménykedhetünk benne, hogy júliusra már szabadon szervezhetők ilyen rendezvények, másrészt pedig most, január 18–29-e között pótolják be a tavaly teljesen elmaradt Debreceni Nyári Egyetemet, legalábbis részben. Hétfőtől huszonhét országból hetven hallgató tíz csoportban tökéletesítheti nyelvtudását, vagy hozzákezdhet annak elsajátításához. A csoportok a már meglévő nyelvtudás szerint álltak össze. A tavalyi esemény elmaradása után a Tempus Közalapítvány megígérte, hogy az ösztöndíjat elnyert hallgatóknak idén januárban adják meg a támogatást, amelyből a Debrecen Nyári Egyetem megszervezhet egy online kurzust. A negyvenhárom erasmusos diákon túl még tizennégyen tanulhatnak a Debreceni Egyetem támogatásával, a többiek pedig önköltségi alapon vehetnek részt a kurzuson. A legnépesebb nemzeti csoport a lengyeleké, tíz hallgatóval.

A 19 és 83 közötti életévükben lévő hallgatók közül a legmesszebbről Új-Zélandról és az Amerikai Egyesült Államokból hallgatják és nézik az órákat, s veszik fel a feladatokat és gyakorlatokat. De figyelnek az órákra a diákok Belgiumból, Brazíliából, Bulgáriából, Csehországból, az Egyesült Királyságból, Egyiptomból Észt-, Finn- és Franciaországból, Hollandiából, Horvátországból, Indiából, Írországból, Japánból, Kanadából, Kínából, Lengyelországból, Litvániából Malajziából, Német- és Csehországból, Orosz- és Spanyolországból, Svájcból, Szlovákiából is.

A program hasonló lesz az eddigiekhez, délelőtt négy nyelvórát követhetnek, majd délután jönnek a kulturális események. Hallhatnak-láthatnak a hang- és videóanyagokon híres magyar városokról, népviseletekről, tudósokról, feltalálókról és művészekről. Virtuálisan ellátogathatnak híres magyar üdülőhelyekre és turistalátványosságokhoz. A második héten sorra kerülnek a magyar ételek, a magyar ünnepek és hagyományok, népdalok, társadalmi és családi események, valamint hungaricumok. A szabadon választható kulturális programok nyelve magyar lesz, de angol nyelvű közvetítést is igénybe vehetnek a résztvevők. Az érdeklődők számára szép kiejtési és népdaléneklési versenyt is rendeznek a hét végén, s esténként a társalgóban gyakorolhatják a nyelvet a jól beszélők. Bár az online nyári egyetem új kihívásokat rejt a tanárok és szervezők számára, de öröm az ürömben: ezen a kurzuson – és a nyári egyetem égisze alatt az év más szakaiban folyókon is – olyanok is elérhetik az online magyar órákat, akiknek most nem lenne lehetőségük utazni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.