Okos és szemtelen gyerekdalok felnőtteknek

Olyan lemez még nem készült hazánkban, ami egy többgyermekes család átlagos napját mutatja be tablószerűen. És melynek megalkotásában az egész család aktívan részt vett.

Juhász Kristóf
2021. 01. 18. 11:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Próbáljon csak olvasónk válaszolni a kérdésre: mi is az a gyereklemez vagy gyerekdal? Nem is olyan könnyű, igaz? A szóba jöhető példák széles skálája a legkisebbeket is a valódi zene rejtelmeibe beavató, versmegzenésítő énekmondóktól a megélhetési-szülinapos haknialvilágig terjed, de egyvalamiben biztosak lehetünk:

olyan lemez még nem készült hazánkban, ami egy többgyermekes család átlagos napját mutatja be tablószerűen. És melynek megalkotásában az egész család aktívan részt vett.

Az Első a család – avagy gyerekdalok felnőtteknek című album szerzője és előadója a zalaegerszegi Monok Balázs, civilben rajztanár, ács és képzőművész. Ő gitározik, basszusgitározik és énekel, valamint hallhatjuk feleségét, Kiss Ágnes Katinkát és gyermekeiket, Monok Emma Abigélt és Monok Márton Benedeket is, a zenei producer pedig a szintén zalaegerszegi Praha zenekar frontembere, Wettstein Tamás volt – minden egyéb hangszert és hangszínt (dobtól fagotton és hegedűn át zongoráig) neki köszönhetünk. Rengeteg vicces effektet hallunk még a lemezen: óraketyegés, vécélehúzás, kulcsokkal és zárakkal matatás, autóindítás, pohárcsörgés, fogmosó pohárba bedobott fogkefe, valamint egy iskolai menza komplett atmoszférája. Ezeket az alkotók mind élőben állították elő kiváló minőségben, az egész anyag hangzása sűrű, közvetlen, élettel teli.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=UOY1qFNbmoo&list=PLVcsMKZQzKAkceEgZx5GyZ0IvPe5tUtBJ&index=2[/embed]

A történet, ahogy mondtam, egy átlagos család átlagos napja (alsó tagozatos gyermekekkel), vagyis reggeli kelés, pakolás, autóval indulás. Az iskolai életet a Matekóra és a Menza dalai jelenítik meg szemtelen humorral: a matektanár szomorú és szeretetre vágyik, a gyerekek meg ki a napsütésre, a konyhásnéni pedig olyan, amilyenek a konyhásnénik kollektív emlékezetünkben általában lenni szoktak:

„Miért mondod, hogy sótlan, sótlan, sótlan / Nekem ne panaszkodj, így nem leszünk jóban // Ha nem kell ez az étel, étel, étel / Fohászkodj az éghez, adjon mannát krémmel”.

Kőkemény riffjével ez az egyik kedvencem, ha valaha színpadra adaptálnák az Első a családot, a konyhásnéninek minimum egy Ozzy Osbourne-imitátornak kellene lennie.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=IQFGRMW4_gc&list=PLVcsMKZQzKAkceEgZx5GyZ0IvPe5tUtBJ&index=9[/embed]

Zeneileg egyébként afféle rocktörténeti kaleidoszkóp az anyag, akad Pink Floyd-os pszichedelia is, mint az Emma lufija rövid (elhallgatnám még), instrumentális tételében, melyben a lebegés hirtelen kap egy dinamikus löketet, hogy aztán a kipukkadó lufi képviselje a drámai zárást.

A Munka után érted jöttem fáradt apukája, a Boltban a bevásárlólistával és a fogyasztói káosszal küzdő, szintén fáradt anyukája, vagy a Monitorfüggőség szülőpárosa („még tíz percig nézheted tovább”), akik mesét mondanak a varázstabletről, ami be akarja szippantani a kislány lelkét, amolyan punkos, abszurd társadalomkritikának is fölfogható. Akár csak a címadó Első a család, amiben az összes lózung elsül, ami valaha szülő száján kiesett:

„Ha édes fiam, megcsinálod a leckét / Okosabb lehetsz nálam / De ha a te szobádban az anyád takarít / Nem te leszel attól fáradt”.

A legjobb, hogy a helyzeteket tekintve nem poénra van kihegyezve a lemez, hanem a valóságra. A Veszekedős férj-feleség duettje tragikus lenne, ha nem volna minden családi veszekedős közhely mélységes öniróniával átitatott, komikus valóságsűrítménye. Attól lesz az album fölszabadítóan röhögtető, ahogy Monok Balázs egy család mindennapos küzdelmeit, örömeit és bánatait láttatja. Rengeteg mondat és strófa van benne, amiben bármelyikünk magára ismerhet, és amit szülők és gyermekek rengeteg élethelyzetben idézhetnek egymásnak: „Haza kéne jönni, gyerekek, mert már este van / Nem akarok többször szólni, vegyétek ezt komolyan / Lehet, hogy még mese is lesz idebent az ágyban / Anya is szólt, megígérte, ha ő mondja, az úgy van.”

Okos és szemtelen humor, őszinteség és vagány zene: ez a lemez sokak kedvence lesz. Aki többet szeretne tudni az albumról, látogasson el ide: https://elsoacsalad.com

Monok Balázs: Első a család, avagy gyerekdalok felnőtteknek. Szerzői kiadás, 2020. Zalaegerszeg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.