Önbecsülés, tartás, teljesítmény

A kezdeti évektől magas presztízst kivívó elismerésről Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét kérdeztük az országos színházi évadnyitó gála után.

Szilléry Éva
2019. 09. 02. 10:36
null
A polgármester szerint büszkék lehetünk a színházi életünkre Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenkét éve, amolyan ellenzéki szerepben a Mozaik Művészegyesület és Hegyvidék Önkormányzata alapította a Kaszás Attila-díjat, azzal a szándékkal, hogy a mindenkori politikától függetlenül létezzen egy szakmai elismerés, amelyre a pályatársak egymást jelölik, majd bárki szavazhat rájuk. A díjnál nemcsak a szakmai érdem, de a névadó által képviselt közösségépítő habitus is a jelölés feltétele lett. A kezdeti évektől magas presztízst kivívó elismerésről Pokorni Zoltánt, a Hegyvidék polgármesterét kérdeztük az országos színházi évadnyitó gála után.

„Már az elején üdítő volt az odaítélés különös módja, vagyis hogy sem a kulturális államtitkárság, sem a politikusok, sem pedig egy kinevezett zsűri ítéletét, hanem a színházi szakma megbecsülését tükrözi. Az elején nyilvánvalóan a művész halála miatti megrendülés működtette a díjat. Pár év elteltével jöttek rá a színészek, hogy ez a díj nem Kaszás Attiláról szól, hanem róluk. A szakma önbecsüléséről, tartásáról, arról a szakmai teljesítményről és emberi minőségről, amit elismerésre méltónak tartunk” – fogalmazott az alapító.

A polgármester szerint büszkék lehetünk a színházi életünkre
Fotó: Bach Máté

Úgy látja, minden szakmának jót tenne egy ilyen elismerés, de a színészi szférának kiváltképp fontos, hogy szereplői ismerjék egymás mun­káit. Mint mondta, mára sikerült elérni, hogy az évad három jelöltjére történő szavazási időszak és a díj körüli készülődés összekovácsolja a szakmát, és mint idén is, az elismerés átadása baráti, házibulis hangulatban történjen. Ez utóbbiról múlt pénteken a Harmadik Figyelmeztetés színészzenekar gondoskodott, akik minden jelöltnek személyre szóló dalt hoztak a gálára, és lendületes évadkezdést hirdettek.

A Kaszás Attila-díjat kezdetben a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitónapján adták át, volt, hogy pár napos fesztivált szerveztek köré. Mára hagyománnyá vált, hogy a színházi évadnyitó gálán hirdetik ki a nyertest.

Pokorni Zoltán kiemelte, színházi életünk életteli, sikeres előadó-művészeti ág, amelyre méltán lehetünk büszkék. „A borsos jegyárak ellenére dugig vannak a teátrumok, akár hónapokat vár egy Pintér Béla- vagy vígszínházi produkcióra a közönség, és az is példaértékű, hogy minden megyei jogú városunk fenntart egy színházat” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.