Operett Tudor – Mindent az operettről öt percben

Ismeretterjesztő és egyben szórakoztató, hetente jelentkező videómagazint indított Operett Tudor címmel Peller Károly operetténekes, színész, aki több mint húsz éve a Budapesti Operettszínház tagja. A táncos-komikus művésszel kedvenc operettjéről, a videóblog ötletéről és témáiról, valamint az ifjúság operetthez való viszonyáról is beszélgettünk.

2020. 11. 24. 14:21
null
Fotó: Propeller Team Kft.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hamarosan elindul az Operett Online, a Budapesti Operettszínház streaming-szolgáltatása, a műfaj kedvelőinek azonban plusztartalmat nyújt a pontosan egy héttel ezelőtt, november 17-én indult Operett Tudor című videósorozat, mely az elhivatott, műfajt jól ismerő művész egyedi ötlete. – Nem véletlen az első adás dátuma, hiszen százöt évvel ezelőtt ezen a napon mutatták be Kálmán Imre legnépszerűbb operettjét, a Csárdáskirálynőt a bécsi Johann Strauss Színházban – idézte fel Peller Károly, aki azt is elárulta, ez a kedvenc operettje. A színész tizenhét éven át játszotta Bóni szerepét, de beugrott Edvinnek is. Gemza Péter mellett pedig tavaly társrendezője volt a darabnak Debrecenben, a Csokonai Színházban, sőt ezt a változatot ő írta át. Az Operett Tudor ötletét a kétszeres Jászai Mari-díjas Rátonyi Róbert színművész Operett I–II. című könyve adta, amellyel többször találkozott tanulmányai és pályája során. Az operett műfajáról szeretett volna egy összefoglalást írni, ám egyelőre egy videósorozat született.

– Az operettet azért szeretem, mert nagyon emberi: nagyon szomorú és nagyon vidám tud lenni, elvarázsolja a nézőt. Ugyanakkor talán az operett az egyetlen műfaj, amelyben a közönség is „játszik”, részese az előadásnak – idézte Peller Károly Szinetár Miklós rendező gondolatát, aki feltűnt a videósorozat első részében László Ferenc kultúrtörténésszel. A jól ismert operettkarakterek között láthatjuk a Budapesti Operettszínház művészeit: Fischl Mónikát, Szendy Szilvit, Vadász Zsoltot és Laki Pétert. Ám a karakterek mókás beszélő emoji figurákként is megjelennek, és ismert színészek – Náray Erika, Kautzky Armand, Baronits Gábor és Andrádi Zsanett – hangján szólalnak meg.

Peller Károly az operettet azért szereti, mert nagyon emberi
Fotó: Propeller Team Kft.

Mint megtudtuk, a keddenként jelentkező videóblog első adásai az operett alapjait fektetik le, aztán a magyar operettszerzőket, operetteket, operetténekeseket fogja bemutatni. – A magyar operett annyira sokszínű és gazdag, hogy bőven van miből válogatni az ismert és kevésbé ismert darabok közül – mondta a művész, hozzátéve, az Operett Tudor adásai az ismeretterjesztésen túl szórakoztatni is akarnak. Modern formában, humorral és az operett elengedhetetlen karaktereivel nemcsak az operettrajongókat kívánja megszólítani, hanem mindenkit, köztük a fiatalokat is. – Elsősorban azok fogják az ötperces videókat megnézni, akik szeretik a műfajt vagy nyitottak rá. Abban bízom azonban, hogy sokakhoz, köztük sok fiatalhoz is eljut a videósorozat, és azok is megnézik majd, akik az operettet annyira nem kedvelik – hangsúlyozta a színész. Peller Károly nyolcadik éve tanít az Országos Musical és Operett Kurzuson, amely háromhetes képzés nyaranta, jellemzően tizennégy és húsz év közötti fiatalok számára, s a diákok körében igen népszerű műfaj az operett. – Idén nyáron a kurzusunk gálaműsorában öt musical- és harmincnyolc operettszámot adtak elő a gyerekek, ami nagyon jó érzés volt. Ennek az lehet az oka, hogy az operettben önazonosak tudnak lenni, hiszen a szerelemről szól énekkel, tánccal, zenével – fogalmazott az operetténekes.

A járványhelyzet miatti leállásról elmondta, ahogy a tavaszi karantén alatt, úgy most is igyekszik a legjobbat kihozni a rendkívüli helyzetből. A mostani bezárás azért jött rosszkor, mert novemberben három bemutatója lett volna prózai szerepekben: a Puskás musical, a József Attila Színházban a Furcsa pár, és a Karinthy Színházban a Nagyvizit. – Ami viszont pozitív hozadéka ennek az egész időszaknak, hogy már tavasszal elkezdtem itthon rendet rakni, felújítani, szelektálni, és a feleslegessé vált holmikat elvittem a helyi családsegítő szolgálathoz, ezzel is támogatva a nehéz helyzetbe került családokat – árulta el Peller Károly.

Az Operett Tudor második adását ma este 18 órakor láthatják a nézők a YouTube videómegosztón.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.