Orosz zenei fesztivál Budapesten és Debrecenben

Másodjára rendezi meg az Orosz Kulturális Központ és a Kodály Filharmónia Debrecen az orosz zenei fesztivált; az esemény mától szombatig tart.

Gőz József Miklós
2019. 10. 07. 10:39
null
A Kruppa vonósnégyes is fellép a rendezvénysorozaton Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másodjára rendezi meg az Orosz Kulturális Központ és a Kodály Filharmónia Debrecen az orosz zenei fesztivált; az esemény mától szombatig tart. Idén Csajkovszkij, Glinka, Muszorgszkij, Prokofjev, Rimszkij-Korszakov és Szkrjabin műveit játsszák, többek között a fővárosban a Zeneakadémián, a Szent István-bazilikában és az orosz kulturális központban, illetve Debrecenben a Kölcsey művelődési központban, az egyetemen és a református kollégiumban.

A fesztivál társszervezője, a Kodály Filharmónia Debrecen együttesei két-két hangversenyen is fellépnek a két városban. A zenészek ma a budapesti nyitóhangversenyen a Zeneakadémián játszanak Prokofjev műveiből Somogyi-Tóth Dániel vezénylésével. A hangversenyt holnap Debrecenben megismétlik. Fordított lesz a sorrend a Kodály Kórus által előadott Vesperással, Csajkovszkij liturgikus művével. Azt október 11-én először a debreceni Nagytemplomban éneklik el Szabó Sipos Máté vezényletével, majd másnap a budapesti bazilikában ismétlik meg produkciójukat.

A Kruppa vonósnégyes is fellép a rendezvénysorozaton
Fotó: Facebook

A további zeneművek előadásához vendégművészeket is hívtak Oroszországból. Glinkától kamarazenét adnak elő a fellépők, a szólóművek közül Rimszkij-Korszakovtól dalokat, Szkrjabintól zongoradarabokat játszanak. A 180 éve született Muszorgszkijnak a zenéjén kívül az életébe is bepillanthatunk levelei segítségével.

Prokofjev balettjeivel filmen ismerkedhet meg a közönség, míg az orosz népzenével élőben találkozhat, meghívott népművészek tolmácsolásában. Az említett együtteseken kívül Demény Balázs, Anatolij Fokanov, a Kruppa vonósnégyes, Palojtay János, Meskó Bánk, Pregun Tamás, Szabó Marcell, Lukácsházi Győző és Tabányi Tibor lép fel az orosz zenei fesztiválon, amelyről részleteket az Ozf.hu honlapon olvashatnak az érdeklődők.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.