Római hagyaték és kortárs szemlélet

A „Nyugat királynője” felé fordítja figyelmünket a Múzeumok éjszakája országos rendezvénysorozat, amelynek idei központja Szombathely, a kétezer éve folyamatosan lakott város lesz. Bejártuk a vasi megyeszékhely vezető képtárait, és megismerkedtünk a képzőművészetet és a turizmust egyaránt szolgáló fejlesztésekkel, köztük a megújuló múzeumi negyed gondolatával.

Szilléry Éva
2019. 06. 09. 9:12
null
Smidt Lajos egykori kórházigazgató gyűjteményének egy része hálás betegek ajándéka volt Fotó: MTI/Kászoni László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan haladhatnak a korral egy ókori romokban gazdag, kétezer éves város főként régészetre, néprajzra épülő képtárai? Többek között ez a kihívás áll most Szombathely városa előtt, amely idén a Múzeumok éjszakájának fő helyszíne lesz. Egy sajtóbejáráson a készülő kiállítások részeit láthattuk, a még nem látható tervek is ígéretesek, és a helyiek mindent megtesznek azért, hogy ne csak a szombathelyiek látogassanak el a Szentiván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 22-én tárlatokat nézni.

Merthogy a rendezvény egyik fő témája az utazás, ami a kulturális turizmus gondolatát, a kultúra mozgásba hoz törekvést is erősíteni szándékozik, de a tárlatok tematikájában is megjelenik.

A városmagban épült, felújított Savaria Múzeum adja a központi helyszínt a Múzeumok éjszakájának, erre az alkalomra állandó, a Változó kultúrák a változó tájban című kiállításának harmadik fázisát fejlesztik tovább a szervezők. A tárlat új eleme a római uralom végén ideköltöző barbár népek és a honfoglaló magyarok hagyatékát, valamint a megyeszékhely középkori fejlődését és az Árpád-kori megyeközpont, Vasvár történetét szemlélteti. Egyik legötletesebb része, az ókori útkereszteződést megidéző terem, amelynek a teljes falat beburkoló fotóira a múzeum alkalmazottai kerültek korabeli jelmezben.

Smidt Lajos egykori kórházigazgató gyűjteményének egy része hálás betegek ajándéka volt
Fotó: MTI/Kászoni László

Az ELTE szociológiai tanszékének kutatása szerint a legboldogabb város évek óta Szombathely – emelte ki Puskás Tivadar polgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy a Kárpát-medence unikális városában vagyunk, amely kétezer éve szakadatlan élettér, lakott hely. Az ókori Pannónia központjába, a Nyugat kapujába négy püspök is ellátogatott, és itt született Szent Márton, Európa egyik legismertebb védőszentje.

Tavaly országosan négyszázezer látogatót regisztráltak a Múzeumok éjszakáján, így ez a rendezvény a legsikeresebb az egész országra kiterjedő kulturális programok között – tájékoztatott Kassai Hajnal minisztériumi főosztályvezető. Elmondta, idén az utazás hívószó mentén válogatják ki országosan azt a 15 ezer tárgyat, amelyet az utókornak digitalizálnak.

Ötödik éve már, hogy egy olyan nagyváros kerül a programsorozat fókuszába, amely környezeti adottságait felismerve, azt beépítve, lankadatlan energiával képtárai megújításán dolgozik.

Szombathely kétségtelenül ilyen város: a korábban felújított Iseum, a rekonstrukció alatt álló, elsősorban a kortársak időszaki kiállításának helyt adó Képtár és az új funkciót betöltő Éva-malom épülete egyedülálló múzeumi negyedet alkot a belvárosban. A Bartók-hangversenyteremként szemközt működő zsinagóga a komolyzene, a kortárs képzőművészet és a római kori hagyaték páratlan egységét alkotja meg ebben az origóban.

A most még kereskedelmi céllal működő Éva-malom funkcióváltása jövőre teljesedik ki. A város szülötte, Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikus ugyanis hatalmas gyűjteményt ajándékozott szülővárosának, a műveket ebben az épületben helyezik majd el.

A Savaria Múzeum mellett a Szombathelyi Képtár, az Iseum Savariense és a Smidt Múzeum ad helyet a Múzeumok éjszakájának, de ugyancsak színes programkínálattal lesz jelen a levéltár, a bíróság és a vasút is. Idén először a város nagy múltú szimfonikus zenekara is csatlakozik a múzeumi programokhoz: az egykori zsinagógából kialakított épületben várja a vendégeket.

A képtárban a vizuális művészet digitális eszközei leszek a fókuszban, és a harminc év alatti alkotók időszaki tárlata is megnyílik. A megyeszékhely ékszerdobozaként is emlegetett Smidt Múzeum – Smidt Lajos egykori kórházigazgató magángyűjteménye – is időszaki szekcióval bővül. Az Egy szelet Szombathely a város nagy múltú cukrászmestereinek hagyományaira tekint vissza. A századelőn működő ismert helyi cukrászdinasztiák közül a Mészáros cukrászda őrzi a családi hagyományt, máig fenntartva az üzletet.

A Szombathely világhírű Isis-szentélye köré épült múzeum is halad a korral: az Iseum Savariense történelmi, mitologikus utazásra invitál, ezen az expedíción az ókori épületek 3D-s rekonstrukcióival ejti ámulatba a betérőket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.