Táncjátékkal ünnepel Dunaújváros

A mű a zsidó–keresztény hagyomány emblematikus alakjait és esemé­nyeit idézi meg, mint például a kivonulást Egyiptomból vagy Dávid és Góliát harcát.

Magyar Nemzet
2020. 02. 28. 9:50
null
Emblematikus alakok és események elevenednek meg Fotó: Ónodi Zoltán Forrás: Ónodi Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2000-ben alakult meg a Bartók Táncszínház a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház keretein belül. Először Rácz Attila vezette, 2005-től Szögi Csaba; 2013 óta az együttes vezetője Vári Bertalan Harangozó Gyula-díjas táncművész, koreográfus. A táncszínház huszadik születésnapját ma este egy új produkcióval ünneplik, amelynek címe: És ideje a táncnak – Jelenetek az Ószövetségből. A mű a zsidó–keresztény hagyomány emblematikus alakjait (Mózes, Dávid) és esemé­nyeit idézi meg, mint például a kivonulást Egyiptomból vagy Dávid és Góliát harcát. Az előadás egy nép, egy közösség összetartozásáról és az Istenbe vetett hit mindent átható erejéről szól. Rendezője és koreog­ráfusa Vári Bertalan.

Emblematikus alakok és események elevenednek meg
Fotó: Ónodi Zoltán

– A Bartók Táncszínház már önálló tagozata a dunaújvárosi színháznak. Kettős ünnepet tartunk, hiszen nemcsak a tánctársulat jubilál, hanem maga a város is, amely idén hetvenéves. A Vári Bertalan által vezetett táncegyüttes – kilépve a színház keretei közül – önállóan is utazik a világban: VariDance néven nemzetközi hírű produkciókat hoznak létre. Elismeréseik színházunk értékeit gazdagítják. A Bartók Kamaraszínház évek óta törekszik az igényes összművészeti produkciók létrehozására, amire nagyon is vevő a város közönsége – mondta el lapunknak Őze Áron, a dunaújvárosi teátrum igazgatója.

A darab zeneszerzője Nánási Péter, jelmez- és látványtervezője Matyi Ágota, a díszlet Czingáli Zoltán munkája. Az előadásban Szeretva Renáta, Fekete László főkántor és Őze Áron szövegei hangzanak el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.